P 4 ansvarar för utbildningsstödet till Ukraina

Planeringen pågår för fullt i armén och om några veckor är de svenska instruktörerna på plats i Storbritannien. I oktober börjar de första ukrainarna att utbildas i bland annat vapenhantering och sjukvård.
– Ju fler ukrainare som kan strida för sitt land, desto starkare blir deras armé, säger arméchef Karl Engelbrektson.

Svenska och ukrainska soldater
Svenska och ukrainska soldater
Arkivbild från operation Unifier 2019. Svenskar utbildar ukrainska instruktörer i stridsteknik. Foto: Anders Blom/Försvarsmakten
Arméchefen
Instruktörslagen vara en blandning av soldater, gruppbefäl, specialistofficerare och officerare, säger Karl Engelbrektson. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Sedan i början av juli utbildar brittiska armén ukrainska medborgare i Storbritannien för att kunna försvara Ukraina mot den ryska invasionen. Utbildningen sker vid ett antal brittiska träningsanläggningar, där de får grundläggande militär utbildning.

När Försvarsmakten nyligen fick förfrågan om att bidra med instruktörskompetens, skedde en snabb beredning som låg som till grund för regeringsbeslutet den 4 augusti.
– Hela processen har skett skyndsamt och med god precision. Det är möjligt då det finns goda relationer till den brittiska armén. Jag var själv i Edinburgh förra veckan och träffade flera brittiska kollegor. Självklart diskuterades detta, säger Karl Engelbrektson.

Arméstaben arbetar nu med de konkreta detaljerna kring genomförandet tillsammans med det arméförband, Skaraborgs regemente P 4 i Skövde, som har det sammanhållande ansvaret för utbildningsuppdraget. Därifrån kommer en betydande del av de instruktörer som behövs för att genomföra utbildningsuppdraget komma, kompletterat från andra arméförband.

– Alla arméer byggs från grunden enligt modellen soldat, grupp och pluton. De blir sedan kompanier, bataljoner, brigader, divisioner, kårer och slutligen arméer. Varje nivå kräver särskild kompetens. Det här utbildningsuppdraget fokuserar på soldat- och gruppnivå. Då behövs instruktörer med särskild kompetens för just detta. Därför kommer instruktörslagen vara en blandning av soldater, gruppbefäl, specialistofficerare och officerare. Det har visat sig vara en framgång vid EUTM-insatserna och kommer säkerligen vara det nu också, säger Karl Engelbrektson.

Regeringsbeslutet ger Försvarsmakten möjlighet att från den 12 augusti till den 31 december skicka upp till 120 personer till Storbritannien. Fullt så många och fullt så länge är det inte troligt att det i realiteten kommer bli fråga om.

– Armén hanterar den första omgången av uppdragets bemanning med omkring 45 instruktörer, som kommer bedriva utbildning i cirka fem intensiva veckor. Redan om någon vecka åker de första instruktörerna över för att rekognosera inför utbildningsuppdraget, tillsammans med britterna. Sedan ska de första instruktörslagen vara på plats i slutet av september för att kunna börja utbilda i början av oktober, säger arméchef Karl Engelbrektson.