Fördjupat samarbete

Det finsk-svenska samarbetet har fördjupats under åren inom ramen för de svenska och finska luftförsvarsövningarna. Det sker en kontinuerlig utveckling av förmågan att verka tillsammans både vad gäller gemensam stridsteknik i luften samt gemensamma ledningsmetoder. Under Luftförsvarsövning 2022 är finska stridsflyg baserade på Såtenäs och samarbetet sker lika mycket på marken som i luften.

Överste Adam Nelson och major Markus Paukkeri är överens om vikten av det fördjupade finsk-svenska luftförsvarssamarbetet.
Överste Adam Nelson och major Markus Paukkeri är överens om vikten av det fördjupade finsk-svenska luftförsvarssamarbetet.
Överste Adam Nelson och major Markus Paukkeri är överens om vikten av det fördjupade finsk-svenska luftförsvarssamarbetet. Foto: Per Forsberg
Finska F/A-18 Hornet-stridsflyg på Såtenäs under Luftförsvarsövning 2022
Finska F/A-18 Hornet-stridsflyg på Såtenäs under Luftförsvarsövning 2022 Foto: Per Forsberg

Det finsk-svenska samarbetet inom luftförsvar är något som pågått under lång tid. Redan för tjugo år sedan övade svenska Jas 39 Gripen tillsammans med finska F/A-18 Hornet. Då var övningarna dock i betydligt mindre skala och enbart fokuserade på arbetet tillsammans i luften.

– Det vi gör idag är att inte bara öva piloterna i luften utan att öva hela flygvapnet. Det är något vi gör varje år, både i svenska övningar som luftförsvarsövningen men också i den finska motsvarigheten, Ruska. Det kräver att vi är mycket mer integrerade, både vad gäller flygoperationer, logistik och ledning. Alla deltagare måste vara integrerade i ledningsstrukturen för att få ett säkert och effektivt genomförande av övningen, säger överste Adam Nelson som har rollen som chef för 7. Flygflottiljen i övningen.

I årets övning innebär det att det inte bara är finska piloter och flygtekniker som finns på plats utan numera även exempelvis personal för ledning av operationerna i övningen.

– I den här övningen har vi tagit ytterligare ett steg framåt i samarbetet och är ännu mer involverade. Vi har rutiner för att få order från er och vi har procedurer för att få flygplan i luften i rätt tid med rätt uppgifter, säger major Markus Paukkeri, kontingentschef för det finska deltagandet i övningen.

Arbetet ger resultat

Redan under förra årets luftförsvarsövning var finska stridsflyg baserade på Såtenäs. Även om det då var en annan finsk division på plats så skapas en kontinuitet i samarbetet vilket gör att integreringen i övningen och luftförsvaret effektiviseras.

– Eftersom vi är så vana vid att samarbeta tillsammans och kunde dra många lärdomar från förra året så tror jag att uppstarten i år för den finska divisionen här på Såtenäs gick väldigt fort. Divisionen anlände på eftermiddagen första dagen, fick den första ordern på kvällen och var redo att flyga det första uppdraget klockan åtta på morgonen dagen efter. Så det var en väldigt snabb integrering på flottiljen samt i flygvapnets övergripande lednings- och kontrollstruktur, säger Adam Nelson.

– Att öva med de svenska förbanden är väldigt enkelt och roligt, vi är välbekanta med varandras sätt att bedriva luftförsvar och varandras rutiner, säger Markus Paukkeri.

Skapar säkerhet

– Vi är nästan 2500 deltagare här på Såtenäs under övningen från många olika förband. Allt måste fungera tillsammans och det är lika lätt att arbeta med en finsk division som det är att arbeta med vilken svenskt förband som helst. Det är en enorm prestation att det svenska och finska flygvapnet har kommit så här långt. Det skapar en styrka samt stabilitet och i slutändan säkerhet för hela regionen, säger överste Adam Nelson