Anna Normann tävlar i Paralympics

Nu är Luftvärnsregementets medarbetare Anna Normann på plats i Tokyo för att tävla i skytte i Paralympics. Hon är ett av Sveriges stora medaljhopp.   
– Att ta medalj i Tokyo är ett av mina stora mål, säger hon.

Anna Normann
Anna Normann
Foto: Anders Fall/Försvarsmakten

Anna Normann ingår sedan årsskiftet i Försvarsmaktens elitsatsning FM Elit. Det innebär att hon har en paus från sina ordinarie arbetsuppgifter på Luftvärnets Stridsskola (LvSS) på Luftvärnsregementet och istället satsar helhjärtat på träning och tävlingar.
– Försvarsmakten gör det möjligt för mig att vara bäst i världen. Utan Lv 6 och Försvarsmakten hade jag inte varit där jag är idag. Det hade aldrig gått utan det stöd jag fått från chefer och kollegor, säger hon.

På grund av pandemin har uppladdningen inför Paralympics inte varit som planerat. Många tävlingar har varit inställda och det har funnits osäkerheter kring hur tävlingssäsongen skulle utveckla sig. Att tappa fokus är dock inget för Anna Normann.
– Jag har tränat skytte varje dag. Från morgon till kväll. Att bli bäst i världen är inget som händer av sig själv, säger hon.
Hon skjuter i genomsnitt 70 000 skott och tränar 1000 timmar per år. I den träningstiden ingår inte vapenvård.

Anna Normann är unik som kanske den enda idrottaren i världen som har guld-medalj från tre olika VM – VM, militära VM och para-VM. De priser hon saknar är medalj i OS och i Paralympics så de står högst upp på önskelistan.

 

Följ Anna Normanns tävlingar under Paralympics (svensk tid):

MÅNDAG 30 AUGUSTI

01.30 Damer och herrar 10m/Mixad 10m, luftgevär stående (kval och final).

ONSDAG 1 SEPTEMBER

02.30 Mixad 10m (luftgevär).

FREDAG 3 SEPTEMBER

02.30 Damer 50m, gevär 3 positioner (kval och finaler).

SÖNDAG 5 SEPTEMBER

02.30 Mixad 50m, gevär (kval och final).