Vaccin till all personal i utlandstjänst

Regeringen har meddelat att Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att se till att samtliga i Försvarsmakten som har utlandsuppdrag vaccineras mot Covid-19.

Nu ska alla som gör utlandstjänst få vaccin mot Covid-19.
Nu ska alla som gör utlandstjänst få vaccin mot Covid-19.
Nu ska alla som gör utlandstjänst få vaccin mot Covid-19. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

– Jag är mycket glad över beskedet. Det innebär att den personal, som redan genomför farliga uppdrag i riskfyllda miljöer får möjlighet att lösa sina uppgifter fullt ut, med en avsevärt minskad risk för att bli smittade av Covid-19 och samtidigt en minimerad risk att föra smittan vidare i sårbara områden, säger insatschef Michael Claesson.

Många av Försvarsmaktens samarbetspartners, som FN, EU och Nato, har uttryckt en stark oro över att svensk personal inte vaccinerats, precis som andra nationer Försvarsmakten arbetar tillsammans med i insatsområdena.
– Det känns bra att nu kunna meddela dem att vi kan fortsätta arbeta sida vid sida i insatsområdena fullt fokuserade på uppgifterna istället för smittspridning, säger Michael Claesson.

Vaccination kommer att erbjudas antingen via regionerna eller skötas av Försvarsmakten själva beroende på trycket på mottagningarna i respektive region.

– Försvarsmakten har inte begärt att få någon förtur, utan vi har enbart i dialogen med regeringen underrättat dem om hur läget ser ut och hur förutsättningarna påverkar oss och bilden av Sverige på olika sätt, säger Michael Claesson.

Det formella beslutet fattas av regeringen den 18 maj.