Kadetter på vinterutbildning – i Blekinge

I normala fall genomför Sjöstridsskolans specialistofficerskadetter sin vinterutbildning i Arvidsjaur, men så blev inte fallet i år. När coronapandemin satte käppar i hjulet fick personalen på kadettkompaniet planera för motsvarande utbildning på ett alternativt sätt. Vilken tur då att Kung Bore valde att besöka Blekinge just denna period.

Vinterutbildning på hemmaplan i Karlskrona 2021 för kadetter SOU.
Vinterutbildning på hemmaplan i Karlskrona 2021 för kadetter SOU.
Även Blekinge har haft vinterväder i år. Både snö och lagom utmanande backar fanns på Rosenholms övningsområde. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Under sin vinterutbildning ska SO-kadetterna öva på att hantera sin grupp, sin materiel och sig själv i kyla. Syftet är att testa sin förmåga att utöva ledarskap i för dem ovana miljöer.
Ett sätt att hålla ner farten i backe är att bromsa med stavkringlan. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Under sin vinterutbildning ska SO-kadetterna öva på att hantera sin grupp, sin materiel och sig själv i kyla. Syftet är att testa sin förmåga att utöva ledarskap i för dem ovana miljöer.
Första gången på skidor för vissa. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Vinterutbildning för SOU-kadetterna genomförs på hemmaplan i Karlskrona under 2021.
Varje kadett ska anhålla om att kliva i och ta sig upp ur isvak. Syftet är att ha fått uppleva den egna reaktionen av att hamna i kallt vatten samt att testa tekniken för att ta sig upp. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Pistolutbildning under SOU-20-21
Då vissa moment av vinterutbildningen gick om intet lades istället utbildning i pistolskytte in. Foto: Liam Hansson/Försvarsmakten
SOU-kadetter genomför tillpassning av skyddsmask på Lindholmen, Karlskrona under vinterutbildningen.
Test av skyddsmask görs i ett utrymme fyllt av tårgas. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

Man kan undra varför officerare som kommer ha sin framtida arbetsplats ombord på ett fartyg ska lära sig att skida med tung packning, göra upp eld och övervintra ensam i skogen vintertid. Det finns två svar på den frågan. Den ena anledningen - som dock är mindre sannolik - är att om det i krig skulle behövas förstärkning kan det bli nödvändigt att mobilisera även kadetter, som därför behöver någon form av träning inför uppdraget. Det har hänt, även om det var länge sedan.


Men den huvudsakliga andledningen är att låta de blivande sergeanterna träna ledarskap i en miljö och med utrustning som de inte är vana vid. En officer förväntas kunna hantera alla situationer, överallt. Målet är alltså att testa gränser och öva på att ta ansvar i nya situationer. Vinterutbildningen lämpar sig mycket väl för det.

Planering och omplanering

Ett vanligt år genomförs kursen i Norrland med hjälp av Vintereneheten på I 19 i Arvidsjaur. Detta år fick Sjöstridsskolans kadettofficerare själva planera om kursen med helt nya förutsättningar. Att utbilda kadetterna i vintermiljö på hemmaplan i Blekinge var en högoddsare som väl ingen trodde på, men ändå gick det i lås.

Björn Svensson, kompanichef för kadettkompaniet, berättar att man har jobbat med ett flertal olika alternativ, allt utifrån väderprognoserna.

– Plan A och B skrotade vi för länge sedan, jag tror vi är inne på plan G just nu! Men det är ju fantastiskt att kadetterna har kunnat öva skidåkning och isvaksbad på hemmaplan. Fast så pass mycket snö att de har kunnat bygga sina egna snökojor har vi dessvärre inte haft, säger Björn Svensson.

Alla de moment som normalt sett hade gjorts i Arvidsjaur har inte kunnat genomföras i år. I stället har man passat på att lägga in moment som annars inte hinns med, exempelvis pistolskytte, något som var mycket populärt. Tillpassning av skyddsmask och brandsläckning har också tillkommit.

Flertalet kadetter var ganska tacksamma för en något kortare och mildare vinterutbildning än tänkt, men de kyliga kustvindar som bet i isvaksbadarnas blöta kläder slapp de inte undan.