Riktlinjer för fortsatt samarbete med finska marinen

Ewa Skoog Haslums första utlandsresa som marinchef gick till Finland, för ett besök hos finske marinchefen Jori Harju. I samband med besöket så undertecknades riktlinjerna för ett fortsatt samarbete inom ramen för det svensk-finska försvarssamarbetet.

Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum på besök hos finländske marinchefen Jori Harju.
Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum på besök hos finländske marinchefen Jori Harju.
Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum på besök hos finländske marinchefen Jori Harju. Foto: Anja Reimers/Försvarsmakten

Sedan många år har Finland och Sveriges marina stridskrafter samarbetat. Det startade under 1990-talet och har sedan fördjupats, på alla nivåer och inom alla försvarsgrenar, men kanske framförallt mellan våra marina förband. Man övar tillsammans, mest i Östersjön, och utbyter erfarenheter.   

I samband med att Sveriges nya marinchef, Ewa Skoog Haslum, besökte sin finske motsvarighet, Jori Harju, undertecknades en plan med riktlinjer för hur det fortsatta marina samarbetet med Finland ska utvecklas. Planen är en del inom ramen för Finlands och Sveriges samarbete.

– Det känns naturligt att starta med att träffa Finlands marinchef, eftersom vi har haft ett gott samarbete sedan lång tid tillbaka. Den här planen med riktlinjer blir ett steg att ytterligare fördjupa det fortsatta samarbetet mellan finska och svenska marinen, säger Ewa Skoog Haslum.