Flera förband kallades in när beredskapen kontrollerades

Under slutet av förra veckan beordrade Försvarsmaktens insatschef en oanmäld beredskapskontroll. Flera förband kallades in med kort varsel med uppgift att lösa uppgifter i området runt Härnösand.

Beredskapskontroll i Härnösand.
Beredskapskontroll i Härnösand.
Under beredskapskontrollen stöttade flygvapenförband med bland annat helikopterrekognosering. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Beredskapskontroll i Härnösand.
De deltagande förbanden läste bland annat bevakningsuppgifter. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Beredskapskontroll i Härnösand.
De beredskapssatta förbanden förfogar över olika fordons-, vapen- och materieltyper för att snabbt kunna lösa uppgifter. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Beredskapskontroll i Härnösand.
"Jag är imponerad över hur duktiga förbanden har varit i samverkan med andra", sa ställföreträdande insatschefen generalmajor Urban Molin. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Det är sportlovstider på flera platser i Sverige och många är bortresta. På fredagsmorgonen skickades en order ut till flera beredskapssatta förband: beredskapen är utlöst. Förbanden beordrades att inställa sig och förbereda sig för avtransport. På vissa ställen hade personalen bara timmar på sig att ta sig till sina förband.

En av de närvarande plutoncheferna meddelade att en soldat saknades på grund av magsjuka och att en annan hade varit på skidsemester i Schweiz. Men denne lyckades ta sig hem och ansluta till plutonen. 

Efter genomförda förberedelser började förbanden att rulla – mot Härnösand. Under en längre tid har Försvarsmakten förstärkt närvaron i området. I nedre Norrland finns förbindelser i såväl nord-sydlig som ost-västlig riktning vilket gör det till ett område som är viktigt att snabbt kunna förstärka närvaron i.

Ställföreträdande insatschefen, generalmajor Urban Molin har varit involverad i flera beredskapskontroller och var också på plats i Härnösand för att prata med personalen.
– Mitt intryck är positivt! Detta har gått väldigt bra. Vi har förband från stora delar av Sverige och en del av dem är inte vana att verka i den här norrländska miljön men detta är ett strategiskt viktigt område för oss, säger Urban.

Den operativa nivån löser uppgifter tillsammans

Beredskapskontroller är ett av olika verktyg som kan användas för att testa Försvarsmaktens förmågor. I denna kontroll ingick förutom spaning och underrättelseinhämtning även andra typer av övningsmoment – som exempelvis bevakning och helikopterrekognosering. Som namnet antyder hanterar kontrollen Försvarsmaktens beredskap och omfattas i stor utsträckning av sekretess. Numerärer, uppgifter och tidpunkter delges varken deltagarna eller övriga.
– Den operativa nivåns syfte är att lösa uppgifter tillsammans. I detta fall mellan armén, flygvapnet, lednings- och logistikförband och militärregioner och det har de gjort på ett väldigt bra sätt, säger Urban.

Under torsdagsmorgonen avslutades kontrollen och förbanden började rulla hemåt för att påbörja vård och återhämtning. För några i förbanden väntar den sista dagen ledigt på sportlovsveckan. Alla förband återgår däremot i sin innehavda beredskap.

Beredskapskontroll i Härnösand.
Se videoklippet om beredskapskontrollen. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten