Örlogsfartyg och en representant för Sverige

I alla tider har örlogsfartyg använts, förutom sin traditionella roll, även för att representera landet och främja diplomati och handel. Besättningen på korvetten HMS Nyköping växlade mellan dessa båda roller då de gick från skarp sjöövervakning till representation i Köpenhamn och tillbaka inom loppet av några timmar.

Fartygschef Thomas Zimmerman hälsar den svenska kronprinsessparet välkommen ombord.
Fartygschef Thomas Zimmerman hälsar den svenska kronprinsessparet välkommen ombord.
Fartygschef Thomas Zimmerman hälsar den svenska kronprinsessparet välkommen ombord. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
HMS Nyköping förtöjt framför det kungliga danska slottet.
HMS Nyköping förtöjt framför det kungliga danska slottet. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
HMS Nyköping kommer direkt från skarp sjöövervakning.
HMS Nyköping kommer direkt från skarp sjöövervakning. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Marinen bedriver sjöövervakning av det svenska sjöterritoriet varje dag och dygnet runt. Uppgiften genomförs med fasta radarsystem från sjöövervakningscentraler och av marinens fartyg. HMS Nyköping kastade loss från Örlogshamnen i början av veckan och satte kurs mot ett blåsigt Östersjön. Efter ett dygn till sjöss väntade dock helt andra uppgifter, förtöjda framför det kungliga slottet i Köpenhamn.

Kungligt besök i Köpenhamn

Det svenska Kronprinsessparet är just nu i Danmark och gör ett besök tillsammans med en svensk näringslivsdelegation. Under tisdagskvällen ansvarade den svenska ambassaden för en mottagning ombord på HMS Nyköping där även det danska Kronprinsparet deltog. Fartygschef på HMS Nyköping är Thomas Zimmerman:

– Besättningen på ett örlogsfartyg är vana vid att växla mellan olika roller och uppgifter. Att inom loppet av några timmar gå ifrån att befinna sig i grov sjö och kontrollera vad som rör sig runt våra kuster, till att hälsa representanter från de danska och svenska kungahusen välkomna ombord är måhända ovanligt men inte konstigt. Att representera Sverige är en uppgift vi tar på stort allvar även om den är mer lättsam än det vi gör i vår vardag.

HMS Nyköping representerade Sverige vid det svenska kornprinsessparets besök i Köpenhamn i september 2019.
Thomas Zimmerman hälsar det svenska kronprinsessparet välkommen ombord. Foto: Jimmie Adamsson

Mycket jobb för besättningen

Besättningen fick slita hårt i blåsten med allt ifrån att resa tält på helikopterdäck, förbereda det som skulle serveras på mottagningen till att få fartyget snyggt. Trots stark blåst samt regn- och hagelskurar gick mottagningen bra och en nöjd fartygschef kunde kasta loss runt midnatt efter att ha tagit emot ett hundratal gäster.

– Besättningen har gjort ett fantastiskt jobb med att få fartyget klart, trots att många inte fått särskilt mycket sömn natten före. Detta eftersom man gått i sina sextimmarsvakter och jobbat hela dagen med förberedelserna inför representationen. Nu känns det bra att kasta loss igen och fortsätta jobbet till sjöss, avslutar Thomas Zimmerman.