Västkusten - ett av flera viktiga områden för Sverige

Många av de varor vi i Sverige konsumerar dagligen kommer till oss sjövägen, via hamnar på västkusten. Området från Skredsvik till Halmstad är därför viktigt och behöver en marin militär närvaro för att Sverige ska kunna säkra införseln av varor, materiel och förstärkningar i händelser av kris eller krig.

Bevakningsbåt från Amfibieregementet under moment i göteborgshamn.
Bevakningsbåt från Amfibieregementet under moment i göteborgshamn.
17:e bevakningsbåtkompaniet är ett krigsförband som utbildas vid Amfibieregementet. Förbandet är stationerat på Käringberget vid inloppet till Göteborg. Foto: Joakim Nilsson/Försvarsmakten
Chefen för Göteborgs garnison, överste Peter Fredriksson och chefen för Amfibieregementet överste Patrik Gardesten, under den utbildning som genomfördes för Amfibieregementets chefer i Göteborg. Överste Fredriksson (närmst i bild) utvecklade under sitt anförande vilken roll Göteborg med dess närområde utgör för försörjningen av Sverige och våra samarbetspartners. Foto: Jonas Olsson/Försvarsmakten
Bordningsstyrkan äntrar fartyg i Göteborgs hamn
Bordningstroppen är en del av 17:e bevakningsbåtkompaniet och har, bland annat, förmågan att ta sig ombord och genomsöka fartyg. Foto: Försvarsmakten

Göteborg är ett av flera viktiga områden när det gäller försörjningen av Sverige. Chefen för Göteborgs garnison, överste Peter Fredriksson, förklarar varför:

– Sveriges moderna samhälle med varor som levereras ”just in time” är kostnadseffektivt men väldigt känsligt för påverkan och störning. Västkusten med Göteborg som nav är en strategisk logistikhub för Sverige som nation, för våra grannländer och partners, men det är även en plats som många av världens företag är beroende av att verksamheten är stabil och kan nyttjas i såväl fred, kris och krig, säger han och fortsätter:

– Sveriges stora beroende av varor från andra världsdelar med vår export och import innebär att redan efter cirka 10 dagars stopp av leveranser kommer vissa dagligvaror att hanteras som en bristvara. Cirka 70 procent av all import kommer via köl och i huvudsak via Göteborg. Totalförsvaret är här avgörande då det behövs mer resurser än militära förband för att långsiktigt kunna säkerställa stabilitet.

För att kunna säkerställa Sveriges uthållighet, försörjning och stabilitet är det avgörande att västkusten och Göteborgs hamn kan verka i såväl i fred, kris och krig.

Peter Fredriksson utvecklar hur detta kan säkerställas:

– För att säkerställa uthålligheten och försörjningen krävs förband med särskild utbildning vad det gäller marin operativ förmåga, så som amfibieförband och ytstridsfartyg som kan täcka större områden, vilka är en förutsättning för att kunna skydda Göteborg. Förband som kan verka längs våra kuster och i skärgård är en bristvara, jag är därför mycket positiv till de övningar och samarbeten som nu sker mellan försvarsgrenarna och Amfibieregementet samt Göteborgs garnison.

Amfibieregementets närvaro i Göteborg

Amfibiestridsgruppen, en del av Amfibieregementet, är placerade på Käringberget i Göteborg. Mitt emot Göteborgs hamn, vid inloppet till staden. Amfibiestridsgruppen består bland annat av krigsförbandet 17:e bevakningsbåtkompaniet, som har i uppgift att bedriva sjömålsstrid och upprätta och utöva sjökontroll. Det andra krigsförbandet som skulle kunna användas för att försvara delar av västkusten är andra amfibiebataljonen, även de är en del av Amfibieregementet. Förbandet är grupperat på ostkusten men kan sättas in längst hela Sveriges kust.

Lokalkännedom skapar förutsättningar för lösandet av uppgiften

Under två dagar har chefen för Amfibieregementet samlat 98 av organisationens chefer för utbildning i Göteborg, där bland annat västkusten och Göteborgs strategiska vikt har diskuterats.

– Vi känner alla till vilken roll hamnen i Göteborg med dess närområde betyder för försörjningen av Sverige. För att säkerställa logistikförsörjningen oberoende av hotnivå krävs, med andra marina förband, amfibieförmåga. Jag som chef över Amfibieregementet har därför ett ansvar, vilket är att säkerställa att min personal har den senaste kunskapen om vilka möjligheter och begränsningar som finns i Göteborg med närområde. Det är en av anledningarna till att jag har förlagt denna chefsutbildning här i Göteborg säger, överste Patrik Gardesten, chef för Amfibieregementet.

Amfibieregementet, med Göteborgs garnison, kommer under 2019 att börja utbilda fler soldater och sjömän i Göteborg. Syftet är att öka andelen soldater och sjömän som ska kunna krigsplaceras i våra krigsförband.