Framtidens officerare testas

Övning Ihärdighet sätter kadetter på prov

Under ett antal dagar i november har 172 kadetter från Militärhögskolan Karlberg genomfört den krävande övningen Ihärdighet. Försvarsmaktens framtida officerare har under övningen satts på prov i hur de klarar en fysisk och psykisk utmaning i form av att leva i ovisshet, tung fysisk belastning och begränsad tillgång på mat och sömn. De ska dessutom klara av att leda sina kamrater under de här svåra förhållandena. I år genomfördes övningen på ett mestadels regnigt skjutfält i Marma, någon mil söder om Gävle.

Kadetter vadar över ett kallt och strömt dike. En del av övning Ihärdighet 18. Kadetter från Militärhögskolan Karlberg.
Kadetter vadar över ett kallt och strömt dike. En del av övning Ihärdighet 18. Kadetter från Militärhögskolan Karlberg.
Här ska patrullen ta beslut om hur de bäst passerar ett dike med knähög vattennivå, och samtidigt hjälpa varandra så mycket som möjligt. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Kadetter marscherar mellan momenten bärandes på två sandsäckar på en bår. En del av övning Ihärdighet 18. Kadetter från Militärhögskolan Karlberg.
På väg till nästa moment, några kilometer bort. Med sig har de två sandsäckar på en bår. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Kadetter löser ett memory, ett minnesmoment under start trötthet. En del av övning Ihärdighet 18. Kadetter från Militärhögskolan Karlberg.
Tidigare under dagen har kadetterna fått i uppgift att memorera nio princessors placering. Nu efter vadningen ska de försöka minnas hur de var placerade i förhållande till varandra. En miss, och de får vandra många kilometer extra och vada en gång till. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Hemvärnspersonal från Gävleborgsgruppen på väg att anfalla kadetterna, som ligger i bakhåll. Den gula flaggan är hissad, ett tecken på att vagnen just nu är utslagen. En del av övning Ihärdighet 18.
Hemvärnspersonal från Gävleborgsgruppen på väg att anfalla kadetterna, som ligger i bakhåll. Den gula flaggan är hissad, ett tecken på att vagnen just nu är utslagen. Men den återupplivas snart igen. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Kadetter redo för strid. En del av övning Ihärdighet 18. Kadetter från Militärhögskolan Karlberg.
Kadetter redo för strid. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
En larmmina har utlösts och vagnen med hemvärnspersonal från Gävleborgsgruppen är utslagen, de flaggar med gul flagg. Kadetternas eldöverfall var framgångsrikt. En del av övning Ihärdighet 18.
En larmmina har utlösts och vagnen med hemvärnspersonal från Gävleborgsgruppen är utslagen, de flaggar med gul flagg. Kadetternas eldöverfall var framgångsrikt. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Kadetter drar sig ur strid. En del av övning Ihärdighet 18. Kadetter från Militärhögskolan Karlberg.
Efter en framgångsrik strid mot angriparen drar sig kadetterna ur stridsområdet. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Kadetter drar sig ur strid på ett morgondimmigt skjutfält i Marma. En del av övning Ihärdighet 18. Kadetter från Militärhögskolan Karlberg.
Striden är över och kadetterna drar sig tillbaka i skydd av mineringar och morgondiset, för att få en ny uppgift i övningen. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Trötta kadetter. En del av övning Ihärdighet 18. Kadetter från Militärhögskolan Karlberg.
Det är viktigt att sova när tillfälle ges, man vet aldrig när nästa chans dyker upp. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Alexander Lantz halvvägs över ravinen i cat crawl-momentet, under övning Ihärdighet. Sofu från Militärhögskolan Karlberg.
Alexander Lantz på väg över ravinen. Bara uppförsbacken kvar nu... Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Jonas Rydsheim, övningsledare för övning Ihärdighet.
Jonas Rydsheim, övningsledare för övning Ihärdighet. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Under det så kallade prestationsblocket skulle kadetterna, med minimalt med mat och sömn, lösa fysiskt tuffa och psykiskt utmanande uppgifter. En av uppgifterna var att marchera ut till en bro som visade sig vara avspärrad (med skyltar och ihåliga plastminor). Där behövde deltagarna i stället vada över ett cirka tre meter brett vattenfyllt dike, omgivet av höga branta och halt leriga väggar. Med sig till vadningen hade de fått memorera nio sagoprinsessor i bestämd ordning. Efter genomför vadning i novemberkallt vatten, eller i vissa fall försök till hopp över diket med varierad framgång, fick plutonen försöka lägga memoryt. Självklart, för att försvåra och förvirra, hade övningsledningen lagt till några prinsesskort utöver de nio. Missade plutonen någon prinsessas plats fick de marschera alla kilometer tillbaka till utgångsplatsen, men nu som extra motivator bärandes på två tunga sandsäckar. Därefter än en gång ut till vadningen, för att göra ett nytt försök med prinsessorna.

− Andra gången vi vadade genom vattnet, i totalt mörker vid tvåtiden på natten, slogs jag av allas lugn. Vi gjorde det som krävdes, helt utan gnäll och sura miner trots trötthet och hunger, säger Alexander Lantz från Sofu 18.

Vissa plutoner klarade sig på första försöket, andra fick ordning på prinsessorna först på tredje...

Slit på lina

Cat crawl kallas ett annat moment kadetterna behövde ta sig igenom. Där ska de på mage dra sig fram, en och en, på ett tjockt rep över en bred ravin. För de flesta gick de första tio meterna bra, då var det nedför. Sen kom tröttheten i kapp och tempot sjönk.

− Det bästa med en övning som Ihärdighet är insikten att man klarar mer än man tror. Att kroppens förmåga är större än väntat, och hur viktigt det är att gruppen stöttar och peppar varandra genom utmaningarna, säger Alexander Lantz som kämpade sig över ravinen.

En stor del av övningen handlade om Stridsblocket där kadetterna under ett dygn fick förbereda sig på en försvarsstrid, där Hemvärnets Gävleborgsgrupp var inlånad som anfallande så kallad B-styrka. Momentet prövar många delar i utbildningen då det är mycket som ska hinnas med inför en förväntad strid. Det ställer stora krav på ledarskap att prioritera och att ta beslut. Vad är viktigast? Var ska det mineras? När ska soldaterna sova för att orka?

− Att genomföra övningen Ihärdighet under termin ett i de olika programmen är viktigt, det bygger ihop gruppen och skapar bra dynamik. Sen tycker jag att kadetterna mött utmaningarna mycket bra tillsammans med en fin alla-ska-med-attityd, där de pushar på varandra, berömmer och hjälper. Deltagarna har sett möjlighet, inte begränsningar - de har visat på bra ledarskap, säger Jonas Rydsheim, övningsledare för Ihärdighet 18.

Med i övningen fanns kadetter från officersprogrammet (OP), samt deltagare från programmen Särskild officersutbildning – officer (Sofu OFF 18) och Särskild officersutbildning – officer med särskild kompetens (Sofu OFSK 18), där de olika programmens deltagare integrerades med varandra i samma plutoner. Deltagarna delades in i åtta plutoner, fyra tillhörande marin- och luftförband och fyra som hör till markförband.

Vill du också bli officer? Läs mer om hur du ansöker.

Eldöverfall
2:06

Se filmen när Gävleborgsgruppens hemvärn angriper kadetternas förberedda försvarsställning under stridsmomentet på övningen Ihärdighet.