Nya reservofficerare ser framåt

Den anpassade reservofficersutbildningen (AROU) är nu till ända för de 25 kadetter som på fredagen utnämndes till specialistofficerare i reserven vid en värdig examen på Militärhögskolan i Halmstad (MHS H). För flera av de nyblivna reservofficerarna hängs inte uniformen in i garderoben någon längre tid. Livet i Försvarsmakten går raskt in i en ny fas.

Anpassad reservofficersutbildning (AROU) examen 2018 vid Militärhögskolan i Halmstad.
Anpassad reservofficersutbildning (AROU) examen 2018 vid Militärhögskolan i Halmstad.
Mot nya mål i Försvarsmakten! Arméchef Karl Engelbrektson förrättade under fredagen examen för 25 nya reservofficerare som genomgått anpassad reservofficersutbildning (AROU) vid Militärhögskolan i Halmstad. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Examen på anpassad reservofficersutbilding (AROU) 2018 vid Militärhögskolan i Halmstad (MHS H).
Lovisa Asklöf är en av de nya reservofficerarna som genast påbörjar tjänstgöring i Försvarsmakten för att befästa sina nya kunskaper. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Examen på anpassad reservofficersutbilding (AROU) 2018 vid Militärhögskolan i Halmstad (MHS H).
Jules Attar utnämns till förstesergeant. Dags att byta axelklaffar! Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Examen på anpassad reservofficersutbilding (AROU) 2018 vid Militärhögskolan i Halmstad (MHS H).
Livgardets dragonmusikkår förgyllde och förhöjde examensceremonin. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Examen på anpassad reservofficersutbilding (AROU) 2018 vid Militärhögskolan i Halmstad (MHS H).
”Goddag general!” AROU 2017/18 hälsar unisont på examensförrättaren. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

– Jag börjar jobba som befäl på en pluton med anställda soldater på Livgardet redan på måndag och i ett år framöver, berättar Lovisa Asklöf leende. Det är ju eftersträvansvärt att få en längre tjänstgöringsperiod i Försvarsmakten om minst ett halvår i anslutning till utbildningen. Det känns viktigt och värdefullt att få befästa ny kunskap, framförallt att få tillämpa det jag lärt mig om ledarskap i praktiken.

Ur askan i elden

Lovisas kurskamrat Jules Attar gör endast ett kort uppehåll från Försvarsmakten i två veckor. Sedan väntar minst ett års tjänstgöring på Livgardet även för honom med utbildning av rekryter:
– Det fanns ingen tvekan när jag blev tillfrågad om att tjänstgöra! Jag ser verkligen fram emot utmaningen att vara ett inspirerande föredöme och samtidigt en god pedagog. Att få vara med och leda en grupp och se individer utvecklas är drivkraften för mig.

Inspirerande utbildning och studiemiljö

Lovisa och Jules har tidigare erfarenhet av soldatlivet i Försvarsmakten, vilket är ett krav för att bli antagen till AROU. Två sommarperioder om tio utbildningsveckor vardera, huvuddelen vid MHS H, fyllda med ämnen som ledarskap, pedagogik, taktik, fysiskt stridsvärde med mera har gjort dem rustade att ta steget in i befälskapet för att kunna leda och utveckla andra.
– Om jag ska sammanfatta utbildningen i några få ord är det gemenskap, engagemang och utmaning, konstaterar Jules. Det har varit väldigt stimulerande att gå den här utbildningen, inte minst i den här gruppen. Det har varit högt i tak. Alla har varit lyhörda för varandra. Det är lätt att lära sig när alla visar så stort engagemang. Jag är väldigt stolt över mina kurskamrater!

Det bästa från två världar

Både Lovisa och Jules har under våren även tagit högskoleexamen inom sina civila yrkeskarriärer, freds- och konfliktkunskap respektive journalistik. Båda ser definitivt att de båda karriärerna kommer att berika varandra, men har inte bråttom ut i det civila igen.
– Jag stänger absolut inte dörren till journalistiken, men just nu har jag fokus på Försvarsmakten och att leda och utveckla andra, konstaterar Jules. Vi får se vad som händer om ett år.
– Jag är väldigt nöjd med att vara reservofficer och kommer att använda året som kommer för att smälta all ny kunskap och fundera över vad jag vill göra i framtiden, konstaterar Lovisa. Jag känner att jag får det bästa av två världar. I Försvarsmakten får jag en personlig utveckling som jag har glädje av både professionellt och i vardagslivet samtidigt som det känns väldigt bra att kunna bidra med min civila kompetens in i Försvarsmakten.