Försvarsmaktens specialförband deltog i polisövning mot terror

En enhet ut Försvarsmaktens specialförband deltog i polismyndighetens nyligen genomförda internationella marina övning mot terror, övning Storm, som är en del av polisens långsiktiga arbete med att hantera terrorattentat.

Försvarsmaktens deltagande skedde inom ramöverenskommelsen mellan Försvarsmakten, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning. En ramöverenskommelse som vilar på lagen om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning som trädde i kraft 2006.

– Vi övar med polisen för att fortsätta utveckla gemensamma rutiner och den samordning som behövs vid insatser mot terrorism, det gör vi regelbundet, både på det vi kallar förbandsnivå och på ledningsnivå, säger en av de ansvariga cheferna vid Försvarsmaktens specialförbandsledning.

– De specialförbandsoperatörer som sätts in för att stödja polisen har inte bara utbildning som ger dem polismans befogenhet vid insats, de är också särskilt uttagna, utrustade och utbildade för att kunna verka i komplexa högriskmiljöer där det kan finnas gisslan, försåtmineringar, stora mängder skadade och mycket högt motiverade och farliga motståndare, säger chefen.

Förutom att förstärka polisens taktiska förmåga med sammansatta och samtränade enheter av specialförbandsoperatörer, kan Försvarsmaktens specialförband också stödja med såväl sjö- som helikoptertransporter och ledningsresurser.

Samarbetet mellan Försvarsmaktens specialförband och Polismyndigheten genom ramöverenskommelsen stärker också Försvarsmaktens förmåga att genomföra operationer i den så kallade gråzonen, det vill säga i högre krisnivåer då samhället utsätts för svåra påfrestningar och gränsen mellan fred och krig är diffus.