”Tufft och roligt”

Juli månad och semestertider för många, men på Norrbottens flygflottilj, F 21, är det fullt av frivilligverksamhet. I år genomför Flygvapenfrivilliga tillsammans med Frivilliga flygkåren, med stöd av Försvarsmakten, vuxen- och ungdomskurser.

Elever på sommarskola på F 21
Elever på sommarskola på F 21
Att resa tält kräver ett bra samarbete. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Delar ur GU-F skjuter pistol på F 21.
Delar ur GU-F skjuter pistol m/88. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Elev från flygvapenfrivilligas sommarskola på F 21.
Jesper Gren med siktet inställt på pilotyrket. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Sektionschef Friv. Thomas Johansson, F 21.
Skolchefen Thomas Johansson med instruktör. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Elev Josefin Stanicki vid GU-F på F 21
Tufft och lärorikt, tycker Josefin Stanicki. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten

Flygvapenfrivilliga anordnar sommarskola för ungdomar, där ungdomar mellan 15 och 20 år får prova på livet i grönkläder.

− Det viktigaste för oss är att ungdomarna får uppleva den unika kamratskapen som kännetecknar den här typen av organisationer. Flygvapenfrivilliga och Försvarsmakten är oerhört noggranna med att förmedla och aktivt arbeta med värdegrundsfrågor. Ungdomarna utbildas sedan i bland annat skytte, sjukvård och förläggningstjänst. Men det viktigaste är fortfarande att det de gör ska kännetecknas av glädje, nyfikenhet och kamratskap, säger Försvarsmaktens representant, skolchefen Thomas Johansson, och fortsätter:

− Vi möts ofta av mycket positiva reaktioner från anhöriga då deras barn kommer hem med kanske lite andra värderingar och en förståelse för hur viktigt det kan vara att hjälpa till.

Under måndagen var sommarskolan ute i terrängen och lärde sig att resa tält. En av de som sökt till sommarskolan är femtonårige Jesper Gren från Skellefteå.

− Jag vill testa på hur det är i Försvarsmakten, för det är något jag vill jobba med i framtiden. Min dröm är att bli stridspilot. Hittills har det varit väldigt lärorikt och roligt, och man träffar många nya vänner, säger han.

Även GU-F, grundläggande utbildning för frivilliga, genomförs.

− Försvarsmakten ger frivilliga försvarsorganisationer i uppdrag att utbilda så kallad avtalspersonal för Hemvärnet. Avtalspersonal utgör ungefär 25 procent av Hemvärnets personal och innefattar specialistbefattningar som exempelvis hundförare, fordonsförare eller sjukvårdspersonal. Det är en frivillig utbildning där eleverna under 13 dagar får utbilda sig i bland annat skytte, strid, sjukvård, folkrätt, säger Thomas Johansson.

Under dagen genomförde de skytte med AK 4 och Pistol 88. Fembarnsmamman Josefin Stanicki har länge velat göra utbildningen, och i sommar fick hon möjligheten.

− Det har varit både tufft och otroligt roligt, man hamnar lite i en bubbla här och glömmer bort vilken dag det är och sådant. Men som sagt, det är roligt. Jag ska vidare till Hemvärnet efter det här, säger hon.