• Stridsfordon 90 under det avslutande anfallet under Cold Response. Eld upphör kommenderades under tisdagen.Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
 • Stridsvagnskompaniet ur Norrbottens regemente gör sig redo för anfall.Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
 • Soldater ur Göta ingenjörregemente tar upp strid mot helikoptrar.Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
 • Fallskärmsjägare tar sig fram på skidor.Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
 • Helikopter 14 lyfter på väg ut på uppdrag.Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Tillsammans är vi ett vinnande lag

Cold Response 2016
I tio dagar har striderna pågått i Norge. Ett febrilt arbete har pågått dygnet runt för att få allt att fungera smidigt, och de soldater och officerare som ingått i övningen har visat ett stort engagemang i varje del. Sverige har övat på att kunna försvara sig tillsammans med andra och har visat sig från sin bästa sida.
 • Chefen för de svenska deltagarna under Cold Response 2016, överste Mikael Frisell under samtal med norska soldater

  Chefen för de svenska deltagarna under Cold Response 2016, överste Mikael Frisell under samtal med norska soldater.

  Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

 • En Archer (artilleripjäs) redo för eldgivning under övningen

  Artilleripjäsen Archer redo för eldgivning under övningen

  Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

 • Personal på luftvärnskanonvagn 90 tar stridspaus

  Personal på luftvärnskanonvagn 90 tar stridspaus.

  Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

 • Maskerade vagnar

  Maskering av vagnar.

  Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

 • Kolonn stridsfordon i Norge under Cold Response

  Runt om Tröndelag i Norge har svenska soldater fått öva i en utmanande miljö över ett mycket stort område.

  Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

— Vi har genomfört en stor multinationell övning som har inneburit att vi har kunnat öva tillsammans med varandra och tillsammans med andra nationaliteter. Vi har gjort det väldigt bra och har visat på att den svenska förmågan och professionalismen är stor, säger överste Mikael Frisell som varit övningsledare för det svenska deltagandet i Cold Response.

Stridsvagnar, stridsfordon och helikoptrar. Bandvagnar, lastbilar och spetsflyg. Runt om Tröndelag i Norge har svenska soldater fått öva i en utmanande miljö över mycket omfattande ytor. Ytor som till största del har varit på civil mark, och där kriget ibland har smugit sig ända in i folks trädgårdar.

— Vi har kunnat använda området här på ett fantastiskt sätt, med civilbefolkningens goda minne och glada nyfikenhet och det är verkligen något som vi värdesätter, berättar Mikael Frisell. Genom att vi kan röra oss över stora ytor i rätt terräng så kan vi också se stridens konsekvenser, eftersom genomförandet blir naturligt.

”Alla måste bidra”

I en övning av den här storleken blir vikten av samarbete och samspel tydlig. Att utmana sig i stora konstellationer ger en förståelse för hur otroligt viktiga alla olika pusselbitar är. Något som kommer att övas även på hemmaplan under nästa år då Försvarsmaktsövning 2017 kommer gå av stapeln.

— Det är  viktigt att alla i hela armén är med och bidrar till det här. Alla olika funktioner vi har ska fungera som en helhet, och det handlar inte om att se till ett enskilt regemente eller en av våra brigader, utan hela armén måste jobba mot vårt gemensamma mål. Och vår kommande stora övning i Sverige under nästa år är en viktig hållpunkt i detta. Erfarenheterna från Cold Response spelar stor roll för vår väg framåt mot den, säger Mikael Frisell. Det är tillsammans som vi utvecklar ett vinnande lag, och vi har alla viktiga roller att spela.

Nu väntar en välförtjänt återhämtning. Eld upphör är kommenderat. Det är dags att lämna Norge för denna gång, många erfarenheter rikare och med blicken riktad framåt mot kommande utmaningar.

Av: Caroline Segerdahl

Relaterat innehåll

Cold Response 2016

Cold Response 2016 är en norsk vinterövning med inbjudna marin-, flyg- och arméförband från 15 nationer.

Antal deltagare:
Cirka 15 000 varav drygt 2000 svenskar

Övningsperiod:
25 februari – 10 mars

Övningsområde:
Huvudområdet för övningen är i Nord Trøndelag i mellersta Norge med mark- övningsområde mellan Trondheim i söder och Namsos i norr, marinövningsområde i farvattnen utanför och luftövningsområde i svenskt och norskt luftrum mellan Oslo och Bodö.

Övningsområde Cold Response 2016

Övningsområde Cold Response 2016

Relaterat innehåll