Försvarsmakten startar träningsklubb

För första gången bjuder Försvarsmakten in allmänheten att ta del av sin hundraåriga träningsexpertis genom FMTK, Försvarsmaktens träningsklubb. Navet i FMTK är en träningsapp med funktionell och utmanande träning som utförs utan redskap. Dessutom sjösätts en podcast där experter i Försvarsmakten pratar träning med gäster som Petter Askergren, Sarah Sjöström, Björk Odinsdottir och Peter Siepen.

Får ej användas!
Får ej användas!
Exempelbilder på FMTK-appen. Foto: Försvarsmakten
Får ej användas!
Exempel på stortavla i FMTK-kampanjen. Foto: Försvarsmakten
Får ej användas!
Exempel på reklamtavla i kollektivtrafiken i FMTK-kampanjen. Foto: Försvarsmakten

– Träning är en av de viktigaste hörnstenarna för ett jobb inom Försvarsmakten, men också i livet utanför. FMTK är en satsning som handlar om att lyfta vikten av träning och göra träningen mer tillgänglig, till nytta för våra egna medarbetare, för blivande medarbetare och för allmänheten, säger Lars Gerhardsson, chef för Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet.

FMTK har funnits i Försvarsmakten i ett halvår. Internt är klubben ett verktyg för att främja friskvård och hälsa, men FMTK används också för att förbereda blivande medarbetare och förebygga de belastningsskador som är vanliga under den grundläggande militära utbildningen. Nu öppnas klubben för allmänheten och medlemskapet är gratis.

– Vi vill dela med oss av vår kunskap om träning, och hoppas att detta samtidigt kan vara en dörröppnare till en bättre förståelse för vår verksamhet, säger Lars Gerhardsson.

En träningsapp för alla

FMTK-appen syftar till att bygga upp användarens kondition, styrka och rörlighet oavsett vilka grundförutsättningar man har. Träningen kan anpassas i tre nivåer: intro, standard och avancerad.

I appen finns dagliga pass, en omfattande övningsbank och längre träningsprogram som leder mot en given träningsmålsättning. Appen vägleder användaren genom de olika träningsmomenten med ljud- och videoinstruktioner och håller koll på hur långt man har kommit i ett pass eller program. Det finns möjlighet att följa sin egen utveckling och man kan jämföra sitt resultat med andra.

All träning i appen är redskapsfri, men kan fortfarande vara mycket utmanande. Vissa pass kan utföras inomhus medan andra kräver att man är utomhus.

Appen är tillgänglig via App Store, Google Play och inom kort även via Windows Store.

Inspirerande samtal

I samband med den externa lanseringen av Försvarsmaktens träningsklubb kommer även en podcast där kända gäster möter Försvarsmaktens experter i samtal om ämnen som kroppsideal, kost, konsten att hålla sig skadefri med flera. Programledare är Magdalena Kowalczyk, världsmästare i thaiboxning och gladiator i TV4:s Gladiatorerna.

Ta del av FMTK på www.fmtk.se (nytt fönster)

Sammanställning av enheterna i lanseringskampanjen