”Välkomna att dela personal med oss!”

Försvarsmaktsråd Halland - ett nytt samverkansorgan

Den 27 november skapades ett nytt regionalt samverkansorgan mellan Försvarsmakten, länsstyrelsen i Halland, näringslivsrepresentanter och Hallands kommuner; Försvarsmaktsråd Halland. Det första mötet genomfördes på slottet i Halmstad där landshövdingen var värd, och försvarsminister Peter Hultqvist medverkade.

Försvarsmaktsråd Halland första mötet, Residenset = Halmstad slott. 2015-11-27
Försvarsmaktsråd Halland första mötet, Residenset = Halmstad slott. 2015-11-27
Vid Försvarsmaktsråd Hallands första möte medverkade Försvarsminister Peter Hultqvist, förutom ordinarie ledamöter vilka representerade Länsstyrelsen, Försvarsmakten, Hallands kommuner, Företagarna Halland och polismyndigheten. Foto: Carl M Sjöstrand
Försvarsmaktsråd Halland första mötet, Residenset = Halmstad slott. 2015-11-27
Personalchefen från Saab gav goda exempel - i företagets policy ingår att det är en merit att vara deltidsanställd i Försvarsmakten! Foto: Carl M Sjöstrand
Försvarsmaktsråd Halland första mötet, Residenset = Halmstad slott. 2015-11-27
Nyutnämnde sekreteraren i Försvarsmaktsrådet, major Robert Trupp beskrev den stora utmaningen som ligger framför oss, bland annat genom att redovisa siffror och staplar över de kommande årens beräknade personalbrister i olika branscher. Foto: Carl M Sjöstrand

Försvarsmaktsråd Halland är ett nytt forum för samverkan mellan Försvarsmakten och regionala samhällsaktörer med en stor bransch- och funktionsspridning. Försvarsmaktsrådets första uppgift är att möta de nuvarande och kommande utmaningarna i kompetensförsörjningen av såväl offentlig sektor som näringsliv – där en pusselbit är att främja flödet av arbetskraft mellan Försvarsmakten och civila arbetsgivare i regionen, åt båda hållen!

– Jag är glad att vi nu även i Halland får ett Försvarsmaktsråd och tror att det kommer ha betydelse för regionens utveckling och leda till direkta och indirekta vinster för samtliga parter och för samhället i stort, förklarar landshövdingen i Halland, Lena Sommestad. 

Kompetensförsörjning

Tanken är att Försvarsmaktsrådet generellt ska underlätta det civil-militära utbytet, inom många områden, även om man initialt kommer att koncentrera sig på kompetensförsörjning genom utbyte av arbetskraft.

– Den arbetskraft som vi kan erbjuda är testade och trygga unga tjejer och killar med god förmåga att lösa uppgifter under press och som är duktiga på att arbeta i grupp, säger garnisonschefen, överste Stefan Jönsson, och tillägger:

– Förutom de som jobbar i Försvarsmakten mellan fem och tio år, och sedan söker sig en annan tjänst, har vi även ”deltidsanställda” som bara jobbar några veckor om året hos oss och i övrigt har en civil anställning ute i samhället. Vi behöver sprida kunskapen bland civila arbetsgivare om vilka fördelar det finns med att ”dela personal” med Försvarsmakten!