Sjukvårdskedja i världsklass

En förutsättning för att svensk trupp ska kunna verka utomlands är en bra sjukvårdskedja. Vid den svenska FN-styrkan i Mali tillämpas ett specialdesignat koncept. Här finns allt från traumaenhet till strategisk evakuering.

Flygplan landar på flygplats i öknen.
Flygplan landar på flygplats i öknen.
För en tid sedan landade STRATEVAC-flyget från Karolinska sjukhuset på flygplatsen i Timbuktu. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Män och kvinnor, några i uniform, står i ring och samtalar. En man visar fram ett papper.
Pilot och legitimerad sjukvårdspersonal från Karolinska universitetssjukhuset samverkar med den svenska FN-styrkans personal på flygplatsen i Timbuktu. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Vit ambulans märkt med röda korset kör på sandväg. Högt staket i bakgrunden.
Svenskarna har ett samarbete med helikopterförbandet från El Salvador när det kommer till sjukvårdstransporter inom supercampen i Timbuktu. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

− Det här är ett mycket bra upplägg, säger sjukvårdsplutonchef kapten Krister Karlsson, tillvardags tjänstgörande vid Försvarsmedicincentrum i Göteborg.

Det börjar med TOS, eller "taktiskt omhändertagande av skadad" ute på fältet, läs kamrathjälp. På förbandets spaningsskvadron finns en jägarsjukvårdare i varje grupp. Enkelt uttryckt är det en gruppsjukvårdare med utbildning att även ge vissa receptbelagda läkemedel som bedövning.

– Därefter ska legitimerad personal, läkare och sjuksköterskor som finns med ute i fält påbörja behandling av patienten. Med i fält finns också en mobil trauma- och operationsenhet, på engelska benämnt Forward Resuscitation Capacity (FRC), säger Karlsson.

"Vi har alla tänkbara resurser"

Terrängbilen RG 32 Galt har byggts om till ambulans. Den är en del av transportkapaciteten vid det svenska förbandet. Men i FN-insatsen finns även transporthelikoptrar av typen MI-8 till förfogande. Med den kan personal flygas ut för att hjälpa andra FN-förband, så skedde den andra juli i år när soldater från Burkina Faso attackerades av islamister, dryg fem mil från Timbuktu.

– Vi lastar helt enkelt helikoptern med legitimerad personal och avancerad mobil utrustning och flyger ut så nära skadeplatsen som möjligt.

När väl den skadade personen anländer till Timbuktu och Camp Nobel väntar vård på en avancerad minivariant av ett svenskt sjukhus.

– Vi har alla tänkbara resurser. Allt från operationssal, intensivvårdsavdelning och röntgen. Dessutom har vi en blodcontainer där vi kan förvara större mängder fryst blod över tid, i sig ett unikt koncept.

Sjukvårdsenheten innefattar även daglig sjukvård liknande den vid en svensk vårdcentral. Sjukvårdsplutonen stöds också tidvis av apotekare och psykolog på plats i insatsområdet.

Om patienten bedöms vara så pass sjuk eller skadad att sjukvårdspersonalen på Camp Nobel inte kan göra mer för vederbörande finns en sista utväg.

– Vi har möjlighet till så kallad strategisk evakuering (STRATEVAC), i princip en flygande intensivvårdstransport med personal och utrustning från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Nyligen genomfördes en flygning med en sjuk soldat från Timbuktu.

– Från larm till upphämtning i Mali tog det bara 24 timmar, det måste anses som väldigt bra, avslutar Krister Karlsson.