”Det handlar om extrema klimatfaktorer”

Den svenska FN-styrkans uppgift de kommande dagarna är att bedriva fjärrspaning och inhämtning ett 20-tal mil från Timbuktu där den är grupperad. Det är nu som alla förbandets delar ska fungera under tidvis extrema förhållanden.

Stor skorpion sitter på en spade som någon håller upp.
Stor skorpion sitter på en spade som någon håller upp.
Morgon i Mali: En skorpion stor som en kräfta har letat sig in under sjukvårdstältet i basen. Det gäller att titta extra noga vart man sätter ned fötterna. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Vy över ökenlandskap. I förgrunden två soldater och ett sandfärgat fordon märkt UN.
Landskapet i öknen är storslaget och bjuder på naturupplevelser mellan uppgifternas lösande. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Skymningsbild över fordon och ökenlandskap.
Solen sänker sig över ökenlandskapet. Dock tar det fortfarande tid innan temperaturen sänker sig nämnvärt, det är fortfarande 30 grader varmt. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Ryggen på en soldat som talar med ung pojke. I bakgrunden sandfärgade hus och murar.
FN: s främsta uppgift är att skydda civilbefolkningen som är speciellt utsatt under konflikter. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Helikopter landar i öknen. Sand virvlar omkring.
En FN-helikopter har nyss lyft. Transporten den här dagen är ett svenskt minröjningsteam. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Del av soldat med spade i handen. Det blå FN-märket syns på ärmen. I bakgrunden fordon med blå FN-flaggor.
Den svenska FN-styrkan i Mali möter ständiga utmaningar vad gäller miljö och klimat, men är väl rustat för utmaningarna. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten

– Jag startar bilen, säger jägarsoldaten Hampus Andersson, och hoppar in på förarplatsen i sin terrängbil 16 Galten.

En plötslig sandstorm blåser in när soldaterna tar en kort rast under den långa färden mot marschmålet. Vädret i Malis öken kan jämföras med det i fjällen, nyckfullt och plötsligt. Lägg därtill en konstant hetta på +45 grader i skuggan och det blir en kombination av faktorer som en chef måste ta hänsyn till när denne leder förbandet.

– Det går inte att bara köra på som under en höstövning i Sverige. Men den som övat och verkat i vinterförhållanden kan känna igen sig. Det handlar om extrema klimatfaktorer, säger överstelöjtnant Jonas Lotsne, chef för den svenska FN-styrkan i Mali.

Att dessutom terrängen kryllar av olika djur, skorpioner och insekter gör också förhållandena svåra att verka i.

– Vi hittar ofta skorpioner i fält. Dessutom måste man se till att ta sina malariamediciner. I byarna är det många som avlider av malaria, naturligtvis för de ofta saknar vård och mediciner, säger Hampus Andersson.

Tättbefolkad öken

Efter en intensiv regnperiod grönskar stora delar av öknen. Det ser jämförelsevis ut som landskapet på Öland eller Gotland under sommarperioden. Kortvuxna träd och stäppliknade terräng. Det kallas Sahel, en grönare förlängning av Sahara.

Många förknippar öken med obygd. Men faktum är att folk bor här. Var och varannan kilometer finner man små enkla hyddor där folk har slagit sig ned för att kunna hålla boskap.

– När man ser det här så inser man hur bra vi har det hemma i Sverige. Det är helt otroligt hur fattigt vissa människor lever. Det sätter saker i perspektiv, säger Hampus Andersson.

Klockan är runt fyra på eftermiddagen och skvadronchefen ger en kort och koncis order på radion om att styrkan ska gå i förläggning för natten. Sover gör soldaterna i på fältsängar och i små enmansmyggnät, "puppor".

– Puppan hindrar till viss del att sanden kommer in. Dessutom håller den ute myggor och andra obehagliga insekter, säger Hampus Andersson.

Innan soldaterna sluter ögonen för natten kan de beskåda den klara stjärnhimmeln. Någon kopplar av med lite musik. Solen har gått ned, men sanden som har hettats upp under dagen avger fortfarande värme – och fukt. Det blir en svettig natt i myggnätet, temperaturen ligger fortfarande på drygt +30 grader.