Försvarsmakten på turné vid finska gränsen

Under den gångna helgen har Försvarsmakten funnits på plats i Haparanda för att visa upp sig, prata med haparandaborna och förhoppningsvis lyckas rekrytera några nya förmågor.
– Intresset har varit stort och vi har fått mycket uppskattning för vår närvaro, säger Björn Persson, rekryteringsofficer på I 19. 

En framtid inom Försvarsmakten i kikaren?  Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Niondeklassaren Mathias Hannu kan tänka sig att göra den grundläggande militära utbildningen om några år. "Jo, absolut. Farsan har ju gjort lumpen. Jag tror det skulle vara riktigt kul. En häftig upplevelse" Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Hemvärnet på plats. Deltagare ut Lapplandsjägargruppen och Gränsjägarbataljonen deltog i helgens turné för att berätta om sin verksamhet. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Kurt Klockare, lågstadielärare på Gränsskolan gjorde själv värnplikten på I 19 1972-73. Nu var han på plats med ett femtontal nyfikna elever. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Hemvärnets bandvagnsturer var ett uppskattat inslag. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Trots det bistra vädret under lördagen lockade man många nyfikna besökare, svenska som finska. Foto: Björn Persson/Försvarsmakten
Många ville veta mer om Försvarsmaktens verksamhet. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Störst kör först. Många bilister undrade nog vad som var på gång. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Besöket i Haparanda är en del i Försvarsmaktens turné i norra Sverige och under fredagen fanns enheter från I 19 och A 9 på plats utanför Tornedalsskolan i Haparanda för att visa upp delar av sin verksamhet. Pansarbataljonen bidrog bland annat med en stridsvagn, ett stridsfordon och två dragbilar med tillhörande soldater. Ur I 19 fanns även Lapplandsjägargruppen och hemvärnssoldater ur Gränsjägarbataljonen på plats för att informera om Hemvärnets verksamhet.  

Stort intresse från utlandsfödda

Av de dryga 300 ungdomar som under fredagen tog chansen att klämma och känna på vagnarna, dragbilarna, bandvagnarna och vapnen var uppskattningsvis 70 procent tjejer.

– Kul. Sen var det också riktigt roligt att få se så många intresserade utlandsfödda ungdomar här idag, säger Björn Persson, rekryteringsofficer på I 19.

I en av bandvagnarna hittar vi niondeklassaren Mathias Hannu, en av de elever som kan tänka sig att göra den grundläggande militära utbildningen om några år.
– Jo, absolut. Farsan har ju gjort lumpen. Jag tror det skulle vara riktigt kul. En häftig upplevelse.

Stridsfordonsklättring istället för gympa

En av de vuxna besökarna var Kurt Klockare, lågstadielärare på Gränsskolan. Han gjorde själv värnplikten på I 19 1972-73 och var på plats med ett femtontal nyfikna elever.
– Jag tycker det är väldigt positivt att ni är här och visar upp er. Egentligen skulle vi ha haft gymnastik nu men de kan ju lika gärna få klättra på vagnarna istället. Det gäller ju att passa på, det är ju inte varje dag ni är här, säger han.

Intresserade finnar

Under lördagen stod sällskapet på den nedlagda busstationen mitt emot IKEA och trots det regniga vädret lyckades man även under lördagen locka drygt 300 personer till utställningen. Mestadels svenskar men även en del finnar då ryktet om stridsfordonen snabbt hade spridit sig över gränsen. Den svenska militära närvaron vid gränsen visade sig också väcka den finska militärens intresse.
– Hemvärnsmännen som vaktade vagnarna under fredagkvällen och natten berättade att man sett finska militärer med kikare på andra sidan, berättar Björn Persson.

Turnén fortsätter

Nu fortsätter resan genom Norrland till Östersund 29-30 maj. Efter sommaren kan du träffa Försvarsmakten i Sundsvall 11-12 september, Luleå 1 oktober och slutligen i Umeå 2-3 oktober. I Östersund är det Fältjägargruppen som står för arrangemanget.