Får prova på soldatlivet

Om man vill få lite mera reda på hur det är att arbeta i Försvarsmakten går det att prova under en helg. Försvarsutbildarna genomförde Military Weekend i Villingsberg under ett veckoslut i april.

Tre kvinnor i uniform.
Tre kvinnor i uniform.
Frida Olsson-Granlund från Molkom, Fanny Karlsson från Örebro och Matilda Olofsson från Nora. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Man i uniform med granatgevär på axeln gör tummen upp.
Mikael Maxe verkar nöjd med granatgevär m/48. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Man i uniform håller upp automatkarbin och siktar ut i luften.
Kristoffer Molinder känner på AK 4B. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten

Military Weekend är en prova-på-utbildning i syfte att eleven ska få känna på hur det är att vara soldat. Man får testa olika soldatkunskaper, alltifrån hur man klarar sig själv ute i skogen i bivack, man får testa olika vapen och den verklighet och vardag som soldatyrket innebär.

− Oavsett väderförhållanden har man samma koncept och det skapar ett förtroende för den utrustning som vi har, sammanfattar major Johan Nyström från Kavalleri- och Jägarförbundet.

Under Military Weekend får man bekanta sig med det militära livet, hantera utrustningen, bo i förläggningstält och hantera brandsläckare och sjukvårdsmateriel.

Försvarsutbildarna marknadsför detta på många olika sätt, på internet via Försvarsutbildarnas webbplats eller Facebook, via utbildningskataloger som går ut, och framförallt från kamrat till kamrat.

En väl genomförd kurs sprider sig till bekanta som ringar på vattnet så att det är mycket kamratrekrytering. Det är viktigt att varje genomförande är så bra som möjligt för att man ska hålla en god renommé.

Så tycker eleverna

− Jag är här för att ta reda på vad som krävs för att vara med i försvaret och testa på och få en inblick i verksamheten, säger Mikael Maxe. Jag tycker det är kul och så det är lite variation jämfört med civillivet, man blir mycket mer ordningssam.

Under natten har gruppen legat i tältbivack och eldat i kaminen, bekant för generationer av värnpliktiga.

− Det var spännande, kallt och varmt om vartannat, avslutar Mikael.

Fanny Karlsson och Matilda Olofsson studerar på Jensengymnasiet i Örebro.

− Det var en arbetsmarknadsdag i skolan och det var en från försvaret som var där och pratade, berättar de.

− Man får en bra inblick i det så man får testa på. Allt har varit klart och tydligt från instruktörerna.

− Vi såg det i tidningen och det lät intressant så jag anmälde mig, säger Natalie Chapman. Jag var lite intresserad av flygvapnet från början, får se om jag fortsätter i den riktningen.

Blandad ålder

Många av deltagarna är i gymnasieåldern. Kristoffer Molinder hör till de något äldre. Han verkar finna sig väl till rätta i sammanhanget.

− Jag är lite intresserad av att gå en specialistutbildning och få köra bandvagn. Jag ville göra värnplikten men fick inte, säger Kristoffer Molinder. Farsan var reservofficer, syrran sergeant och lillebror är i Skövde i en granatkastargrupp. Det här är väldigt intressant och lagom nivå.

Lena Lindén bor i Örebro men kommer ursprungligen från Ryssland och kom till Sverige 1995.

− Jag är här för jag ville utveckla mig som människa och ville se lite grann vad Sverige går för, det intresserar mig.

Yrkesorientering

− Eleverna är i överväldigande fallen mycket positiva till sin upplevelse, avrundar Johan Nyström. Det är en blandning av att prova på men även att man får en viss kunskap om hur man reagerar och klarar sig själv ute i naturen och i olika situationer som en soldat kommer att befinna sig i. Detta hjälper eleven att avgöra om soldatyrket på heltid, deltid eller som avtalspart i Hemvärnet är något att satsa på i sin fortsatta karriär.