Tid och tålamod i vinterklimat

Sol från klarblå himmel och vita vidder så långt ögat kan se – precis som ett vykort med vackert vintermotiv. Istället för turister kommer femton blivande specialistofficerare från Militärhögskolan i Halmstad, med vapen och tunga ryggsäckar, glidande på skidor mellan träden i terrängen utanför Arvidsjaur.

MHS H SOU grundläggande vinterutbildning i Arvidsjaur, mars 2015.
MHS H SOU grundläggande vinterutbildning i Arvidsjaur, mars 2015.
Kadett Michelle Morgan delar ut jordnötter till resten av gruppen som bidrag till återhämtningen efter dagens framryckning på skidor. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
MHS H SOU grundläggande vinterutbildning i Arvidsjaur, mars 2015.
Ett lätt nedförslut och en packning på dryga 20 kilo på ryggen är allt som behövs för att vurpan är ett faktum – vägen upp igen är inte alltid så lätt. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
MHS H SOU grundläggande vinterutbildning i Arvidsjaur, mars 2015.
Fälthygien har stor betydelse för stridsvärdet – här genomförs fempunktstvätt där fötterna rengörs sist av allt. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
MHS H SOU grundläggande vinterutbildning i Arvidsjaur, mars 2015.
Efter en dag på skidor är lite töjning av värkande ryggmuskler med hjälp av handeldvapnet inte så dumt. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
MHS H SOU grundläggande vinterutbildning i Arvidsjaur, mars 2015.
Efter 15 kilometers skidmarsch, den sista delen i mörker, är det dags för skarpskjutning på skjutbana, tio skott på 100 meters avstånd under max två minuter. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

Även denna vackra vinterdag bjuder dock på utmaningar för de blivande specialistofficerare som under tio dagar ska lägga grunden för sin förmåga att ta hand om sig själva och lära sig att behålla ett högt stridsvärde även i vintermiljö. Sverige är ett snörikt land där stora delar är täckta av snö en betydande del av året.
– Vinterutbildningen är prövande, konstaterar kadett Jonas Boström. Det är många nya moment och mycket nytt att lära sig!
– Nu när det är plusgrader på dagen är utmaningen att allt riskerar att bli blött och sedan frysa under natten, tillägger kadett Daniel Flinkfelt. Jag önskar nästan att det var tio grader kallare än vad det är för det hade på sitt sätt varit enklare.

Allt tar längre tid

När snön i medeltal är 70-80 centimeter djup är varje förflyttning betydligt mer krävande än vid barmarksförhållanden.
– Att bara gå eller springa mellan två punkter fungerar ju inte nu, konstaterar sergeant Caroline Duvefjärd. Du måste ha skidor eller snöskor vart du än ska ta dig. Lägg vapen och packning på det så inser man att det kräver mer. Allt tar längre tid!

Caroline fick själv erfara att skidmarsch kan innebära skaderisk då hon deltog som kadett och fick avbryta förra årets vinterutbildning:
– För mig har den största utmaningen varit att stå på skidor igen med packning på ryggen eftersom jag skadade knät förra året. Men nu har det gått bra! I vintermiljö måste man vara väldigt noggrann med både sig själv och sin utrustning. Det gäller att vara öppen och rapportera på en gång om man är kall eller blöt, och utan koll på materielen försvinner den lätt i snön. Mörkar man i vintermiljö går det åt skogen!

Grunderna måste sitta

En stor del av denna vinterutbildning ägnas åt grunderna – att förflytta sig på skidor, förläggningstjänst, att hålla både sig själv och utrustningen hel, ren och torr och att lära känna kroppens och psykets signaler när köld och fukt tränger sig på. Nästa steg handlar om att kunna börja strida.
– Som specialistofficer ska man ha förståelse för komplexiteten i uppgiften och vad man måste kunna för att verka i vinterklimat, resonerar kadett Jonas Boström.
– Man är inte fullärd förrän man behärskar vintermiljön, tillägger kadett Michelle Morgan bestämt. Man måste kunna vara ett bra befäl även i vintermiljö!

Ytterligare dimensioner

Efter en lärorik vinterutbildning är det dags att åka söderut igen, om inte till varmare så i alla fall mindre snörika breddgrader. Kadett David Flinkfelt är långtifrån avskräckt och har gjort ytterligare en värdefull lärdom:
– Vi får nu se med egna ögon att materielen fungerar när man gör rätt och använder den som man ska. Vi blir förtrogna med den och kan känna oss trygga, vilket inte minst gör att man får mer kraft bakom orden när vi själva blir instruktörer och ska lära andra. Gör man rätt så funkar det!