Hett och lärorikt

För bara några månader sedan var de själva rekryter på grundläggande militära utbildningen. Nu går de kokutbildning och lagar lyxmat till de nya rekryterna.

Johan Björklund sträcker sig efter de stora grytvantarna för att ta av den heta kastrullen från plattan.
Johan Björklund sträcker sig efter de stora grytvantarna för att ta av den heta kastrullen från plattan.
Johan Björklund sträcker sig efter de stora grytvantarna för att ta av den heta kastrullen från plattan. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

Det är en kylig tisdagsmorgon. Klockan är strax efter nio. Dofterna som smyger ut från containern, som står mitt på kokplan, avslöjar en redan påbörjad lunch.

Inne i containern står två stora kastruller på plattorna. Det ryker, ångar och rörs i grytorna. Mer peppar hälls i, ytterligare några lagerblad och sen smakas det av. Dagens lunch: Skånsk kalops med potatis.

- Det smakar bra, säger Alen Sakovic.

Alen Sakovic är en av de sju eleverna som gör sista veckan av deras femveckors långa kokutbildning.

- Det har varit roligt, det är en skön grupp vi har. Det roligaste är att laga mat. Det är inte så svårt under så bra förhållanden, säger han.

Trångt och mysigt

Vid ingången av den 16 kvadratmeter stora containern möts besökaren av en diskbänk med diskho och på väggen till höger sitter förbandslådan ifall en olycka skulle vara framme. Det är enkelt inrett med några få kastruller på plattan i ena hörnet och några isoleringskärl på golvet som småningom ska fyllas med mat. På en annan vägg sitter en anslagstavla som berättar vad som ska göras, när det ska göras och vem som ska göra det. Fram och tillbaka i containern förflyttar sig de nyblivna kockarna smidigt på jakt efter rätt redskap.

- Det är precis under de här förhållandena de jobbar när de är ute i fält, berättar Sara Hardingz, kurschef.

Några av eleverna började redan klockan fem på morgonen och jobbar fram till klockan fem på eftermiddagen medan de andra började klockan nio på morgonen och kör tolv timmar framåt. Trots att ingen av de nyblivna kockarna haft någonting med matlagning att göra tidigare känns det som att de valt rätt.

- När jag gick befattningsutbildningen behövde de kockar och det lät intressant. Dessutom behövde vi inte ha någon förkunskap så då tänkte jag att det är värt att testa det, säger Alen Sakovic.

Oväntad vändning

Utanför containern sitter Sam Arkenklo och förbereder utskick av maten till rekryterna. Även han är nöjd att han valde kockyrket. 

- Det var tänkt att jag skulle bli vattensoldat men när chansen att få bli kock dök upp sökte jag den för det var mitt förstahandsval och nu känns det bra, säger han.  

Under veckorna som gått har de lagat mat från 20 till 200 portioner. Förutom det har utbildningen varvats med materielkunskap, hygien, näringslära och ergonomi. När fem veckor nu har gått kan samtliga elever kalla sig kockar.

- Jag är mycket nöjd med mina elever. De har hållit en hög standard på maten och gemenskapen har varit bra, säger Sara Hardingz, kurschef.