Överflygning med de värst drabbade

Av de cirka 200 personer som evakuerades i samband med den stora skogbranden i Västmanland, har de flesta nu kunnat återvända. Men det finns de som inte kan komma tillbaks på mycket lång tid - vars hem är helt eller delvis förstörda. Under onsdagen fick 32 av dem följa med i Försvarsmaktens helikoptrar för att med egna ögon se sina fastigheter från luften.
– Vi hoppas att på det här viset kunna hjälpa dem att bearbeta den här fruktansvärda händelsen, säger Ulf Landgren, chef på helikopterbataljonen.

Nina Ahlander från Helikopterflottiljen berättar för landshövding Ingemar Skogö hur mottagandet av de drabbade familjerna gått till.
Nina Ahlander från Helikopterflottiljen berättar för landshövding Ingemar Skogö hur mottagandet av de drabbade familjerna gått till.
Nina Ahlander från Helikopterflottiljen berättar för landshövding Ingemar Skogö hur mottagandet av de drabbade familjerna gått till. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten
– Jag är imponerad av organisationen av den här dagen och glad att vi beslutade att genomföra det här, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.
– Jag är imponerad av organisationen av den här dagen och glad att vi beslutade att genomföra det här, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten
De personliga tragedierna till trots, så har jag aldrig träffat så många tacksamma människor som idag, säger Ulf Landgren på Helikopterflottiljen.
De personliga tragedierna till trots, så har jag aldrig träffat så många tacksamma människor som idag, säger Ulf Landgren på Helikopterflottiljen. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten

Räddningsledaren Lars-Göran Uddholm betonade tidigare i veckan vikten av att använda samhällets samlade resurser för att lösa uppgifter. Den här dagen var ett utmärkt exempel på det. För att organisera det här samverkade myndigheter, organisationer och frivilliga.

Tanken var att ge de som drabbats värst en möjlighet till stöd i krisbearbetningen. Ett tiotal familjer som inte kan återvända på mycket länge erbjöds överflygningar i olika omgångar i två av Försvarsmaktens helikopter 16.

När familjerna kom till platsen togs de emot bland annat av Nina Ahlander från helikopterflottiljen, som varit en av dem som stått för planeringen av flygningarna.
– Vi visade dem till att börja med flygfoton av deras fastighet så att de ska vara förberedda på synen som väntar dem. Många har kanske skapat en bild i huvudet på hur det ser ut. De fick dessutom en minnessticka med bilderna som om de vill kan visa för andra nära och kära. Därefter fick de besluta om de ville följa med på flygningarna och ingen tackade nej.

Blandade känslor

Poliser med lokalanknytning följde med i helikoptern för att kunna förklara och ge stöd, och efter flygningen möttes de drabbade av krisstödspersonal och restvärdesledare och försäkringsbolag, som de kunde prata med om både känslor och rent praktiska ting. En del var förkrossade, andra samlade och någon förståeligt nog ursinnig över situationen.

– Men alla var samtidigt glada för att de fått möjligheten att se hur det såg ut i verklighet. Det är först när man smält intrycken som det stora arbetet börjar, så vi kommer att följa upp de här människorna, säger Lena Mäenpää, beredskapssamordnare i västra Mälardalens kommunalförbund.

En liten pojke som brustit i gråt när han såg bilden på sitt nedbrända hem, blev något gladare när han fick sitta på förarplats i helikoptern och prata med en pilot. När piloten dessutom rev av och lämnade över sitt flygförarmärke åkte mungiporna upp lite till.

– Min uppfattning är att denna flygning hjälper de drabbade i sorgeprocessen. De personliga tragedierna till trots, så har jag aldrig träffat så många tacksamma människor som idag, säger Ulf Landgren på Helikopterflottiljen.