Krigsförbandsövning med 72:a mekaniserade bataljonen

Vi har under några år satsat hårt på att anställa heltidssoldater och skapa så kallade stående förband. Nu har turen kommit till deltidssoldaterna.

Civilt arbete med en deltidsanställning i Försvarsmakten, fungerar bra menar Rikard Persson.
Civilt arbete med en deltidsanställning i Försvarsmakten, fungerar bra menar Rikard Persson.
Civilt arbete med en deltidsanställning i Försvarsmakten, fungerar bra menar Rikard Persson som är stridsfordonsförare. Foto: Jan Bohman/ Försvarsmakten

72:a mekaniserade bataljonen är en bataljon som består av ett fåtal heltids- och specialist officerare, och den absoluta huvuddelen av förbandet personal är så kallade deltidssoldater. För att uppnå det antal förband och soldater som är beslutat, måste huvuddelen bestå av deltidssoldater, helt enkelt för att det är mest ekonomiskt.

 -Vi har tidigare genomfört ett antal rekryteringar och mindre övningar med gott resultat. Nu har det blivit dags att samöva soldaterna i sina grupper och plutoner, säger Joon Hermansson som är sammanhållande för övningen.
De soldater som vi har rekryterat ska nu genomföra sin första krigsförbandsövning (KFÖ) inom bataljonen. De har alltså fått ta ledigt från sitt ordinarie arbete eller studier för att inställa sig för tjänstgöring under ett antal dagar, fortsätter Joon.

 -På lite längre sikt är planen att rekrytera och utbilda ungefär ett kompani per år de närmaste åren. Vår förhoppning är att många söker sig till grundläggande militär utbildning (GMU) så att vi kan rekrytera personer som kan se en framtid som deltidssoldat vid sidan av sin civila karriär, avslutar Joon Hermansson.

 Övningen är förberedd under några veckor och det känns både aktuellt och nödvändigt att få fart på förbandsutvecklingen med tanke på utvecklingen i vårt närområde, tillsammans med bataljonens höga krav på kvalitén i genomförandet.

 Lars Greko som är kompanichef, menar att man i kontakten som vi har med soldaterna, kan märka att förväntningarna är höga och alla ser fram emot att få träffa sina kamrater, för att fortsätta sin utveckling mot ett färdigt förband. Med ett tämligen kompakt schema hämtas utrustning, provas och passas till för att så snabbt som möjligt komma in på gruppnivå på olika sätt. Samtidigt genomför bataljonen befattningsutbildning med ett antal besättningar till Stridsfordon 9040 och Bärgningsbandvagn 90, vilket gör det möjligt att redan tidigt i utvecklingskurvan prova på vad det innebär att vara mekaniserad, fortsätter Lars.

 Vi poängterar att krigsförbandsövningen är planerad sedan lång tid, och har inget med nuvarande läge i närområdet att göra.