Målet att bli en bra soldat

Oskar har nu gjort fyra veckor av den 13 veckors långa utbildningen grundläggande militära utbildning, GMU, som är första steget in i Försvarsmakten för många.

Kroppsspråket används för att ge tecken till varandra under framryckning i terrängen.
Kroppsspråket används för att ge tecken till varandra under framryckning i terrängen.
Kroppsspråket används för att ge tecken till varandra under framryckning i terrängen. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Rekryter under övning i att förflytta sig korrekt i strid.
Rekryter under övning i att förflytta sig korrekt i strid. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

- Jag vill bli soldat, berättar Oskar Wikberg, Stockholm. Jag har alltid tänkt göra värnplikten så jag ser GMU som dess ersättning.

Målet är att bli en bra soldat. Tiden har gått fort och första delen har främst handlat om att få ut utrustningen, lära känna den och bli en i gänget. Nu har soldaterna, rekryterna som de kallas på militärspråket börjat komma in i stridsdelen.

- Vi arbetar mycket i grupp och haft våra första fältdygn. Lärt oss ljus- och ljuddisciplin och det är självklart en omställning från sitt vanliga liv, berättar Oskar.

Generellt är många av soldaterna inne för att bli soldater på heltid, andra för att få meriter och en sista del för att följa föräldrarnas fotspår. För Oskars del är det soldatyrket som lockar.
- Det är en gemensamhetsgrej. Inte ett vanligt jobb och man får upptäcka och göra nya saker. Man blir självklart kall och blöt och det är självklart tråkigt. Men så är livet utanför också, berättar Oskar.

På varför K 3 svarar Oskar:

- Jag valde mellan amfibie och K 3 men fick rådet av mina vänner, läste på nätet och hörde på Rekryteringsmyndigheten att K 3 har bra soldater, är attraktivt och ofta insatta. Det passar mig. Jag vill inte träna ihjäl mig och klättra på väggarna utan göra insats under soldattiden, berättar Oskar.

Nu väntar två månader utbildning innan den grundläggande militära utbildningen avslutas. Sjunde lätta bataljonen står sedan på tur om allt går som Oskar vill. Alternativet är Livgardet som är närmare vänner och familj. Men det måste vara kul.

Avslutningsvis lite tips

- Tipset till andra är att träna med kängor innan så att man vänjer fötterna vid det. Så att man slipper skavsår som jag har på hälarna nu. Att hålla en grundordning på sin utrustning är också viktigt, avslutar Oskar intervjun.