Försåtlig trappa

Våt snö och dålig marksikt i kombination med extremt halt väglag har karaktäriserat den gångna veckan i Boden. Övningen Vintersol fortsätter och under söndagen övade första CBRN-kompaniet inom ramen för en större operation.

En bit från det misstänkta huset fanns styrkans fordon uppställda. Förberedelser för det oväntade görs rutinmässigt av enheten.
En bit från det misstänkta huset fanns styrkans fordon uppställda. Förberedelser för det oväntade görs rutinmässigt av enheten.
Mätning i anslutning till två misstänkta dunkar. Instrumentet ger tydligt utslag och de avlästa värdena rapporteras på radio till personalen utanför huset. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Cirka en kilometer norr om gården hade pansarskytte skurit av vägen för att skydda verksamheten på platsen.
En bit från det misstänkta huset fanns styrkans fordon uppställda. Förberedelser för det oväntade görs rutinmässigt av enheten. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
”Observera också att det bredvid den där ljusstaven ligger delar av försåtet.” EOD-soldaterna röjde två försåt, ett i trappan och ett i källaren innan arbetet med kemikalierna kunde börja.
Cirka en kilometer norr om gården hade pansarskytte skurit av vägen för att skydda verksamheten på platsen. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Enheten ur CBRN-kompaniet var insatt i ett misstänkt hus i byn Mockträsk söder om Boden. I norr hade ett pansarskyttekompani skurit av vägen för att hindra eventuella motståndare att nå fram till platsen där den tunga rekognoseringsgruppen och ammunitionsröjningsgruppen verkade. Underrättelserna hade antytt att vissa grupper bland motståndarna hade försökt att tillverka hemmagjorda bomber. Kanske i kombination med kemiska stridsmedel. Uppgiften var nu att ta reda på om det var sant och enheten marscherade på morgonen till den angivna gården.

Snubbeltråd

När styrkan nådde platsen samverkade den med det förband som först kommit till huset. De hade upptäckt en snubbeltråd i trappan ner i källaren och därför lämnat över detta problem till ammunitionsröjarna eller EOD-gruppen som den också heter från CBRN-kompaniet. Dessa röjde fällan i trappan och i källaren påträffades ytterligare ett försåt som också det oskadliggjordes. När den delen var slutförd kunde rekognoseringsgruppen med sin DIM-förmåga skrida till verket. DIM står för detektion, identifiering och monitorering inom arbetsområdet CBRN.

Ett stridspar med en DIM- och en EOD-soldat gick ner för att undersöka det misstänkta materialet i källaren.

– Du får inte röra den där dörren, instruerade ammunitionsröjaren sin kollega från den tunga rekognoseringsgruppen och fortsatte. I övrigt kan du röra dig och mäta i rummet. Observera också att det bredvid den där ljusstaven ligger delar av försåtet.

Ett antal behållare hittades. Efter provtagning kunde det konstateras att det inte var aktuellt att arbeta på denna plats utan skyddsmask påtagen. Där påträffades också diverse skyddstillbehör för hantering av kemiska produkter. Ett arbete av denna typ tar sin tid. Målet är att enheten från CBRN-kompaniet ska kunna lämna ett underlag som ska ligga till grund för högre chefs åtgärder i frågan. Denna chef kommer att fatta beslut om hur ämnena på plats ska övervakas och destrueras men det är en uppgift för ett annat förband.