”Militär och polis – två flugor i en smäll”

Dörren slits upp och den blivande militärpolisen Sandra Gellberg rusar in för att avbryta slagsmålet som pågår innanför dörren. Den ena killen som slåss kan ha fått en hjärnskada och mot väggen lutar sig en ung tjej som är vittne till misshandeln.

En figurant spelar att han fått en hjärnskada efter en misshandel. två MP utreder händelsen.
En figurant spelar att han fått en hjärnskada efter en misshandel. två MP utreder händelsen.
Sandras kollega för dagen, Tom Almström, jobbar till vardags som insatschef på Skaraborgs regemente. Tillsammans har de avbrutit misshandeln och hjälper nu den kille som eventuellt är skadad. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

Men allt är bara ett spel, för Sandra Gellberg är i slutet av sin militärpolisutbildning på Livgardet. Tillsammans med 37 andra blivande militärpoliser, 10 färdigutbildade militärpoliser och några som läser till militärpolisinstruktör genomför hon praktiska övningar.

- Det var först när jag gjorde värnplikten 2010 som jag fick reda på att jobbet militärpolis finns. Jag har alltid gillat både polis och det militära så varför inte slå två flugor i en smäll, säger Sandra.

Hennes utbildning har pågått i 18 veckor och har mestadels innehållit teori som under några dagar övergår i praktiska moment. Eleverna utsätts för realistiska situationer som exempelvis ordningsstörning och trafikbrott. De får öva på att hitta en person som mår psykiskt dåligt, och så det moment Sandra får vara befäl för – misshandeln där ena killen misstänks ha fått en hjärnskada.

- Det var lite nervöst innan men det gick helt okej tycker jag. Vi fick ordning på situationen snabbt, säger Sandra.

Får hjälp av studenter

För att kunna skildra de realistiska situationerna tas så kallade figuranter in. För första gången har ett 20-tal elever från Arlanda gymnasium bjudits in. Sedan morgonen har de inbjudna studenterna spelat sina tillskrivna roller flertalet gånger för eleverna på militärpolisutbildningen.

- Det var lite pirrigt när vi gjorde första momentet imorse, men för varje gång så vågar man lite mer och spelar bättre, säger studenten Maria Juhlin.

Utbildningen genomförs av Försvarsmaktens militärpolisenhet med stöd av 13:e säkerhetsbataljonen och 14:e och 15: e militärpoliskompaniet. När veckan är slut kommer eleverna att få reda på om de blivit godkända eller inte.

- Jag ropar inte hej förrän jag har pappret i handen, säger Sandra.