”Jag vill vara med, inte sitta hemma och titta på”

Soldatyrket har lärt Karl Prim mycket - som att han ofta behöver krossa egot för att kunna göra det bästa för gruppen. Han har också blivit mer lyhörd för andra människors behov, och idag kommer han oftare med förslag på hur problem kan lösas. Bakom hans yrkesval ligger en vilja att bidra.
- Vi kan göra världen till en bättre plats och då kan vi börja med vårt land, säger Karl.

En soldat putsar sina kängor.
En soldat putsar sina kängor.
Jobbet som soldat kräver att Karl är både noggrann och håller ordning. Att vårda kängor och annan materiel görs både för att utrustningen ska hålla bättre och fungera, men även för att ge ett representativt intryck. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

Karl ska strax genomföra en skjutövning, och i går höll han utvecklingssamtal med fyra av soldaterna som ingår i den grupp han är ställföreträdande chef för. Han har arbetat på Livgardets sjunde bataljon sedan förra året, först som deltidssoldat och sedan som heltidssoldat.

- Soldatyrket handlar om uppoffringar på gott och ont. Man får ställa in sig på att ge en del av sitt liv åt det militära men det är inte något negativt tycker jag. Sverige behöver beredskap och jag vill vara med, inte sitta hemma och titta på, säger Karl.

Många har åsikter om hans yrkesval, en del är positivt inställda men inte alla. Då brukar Karl förklara för dem varför han har valt yrket soldat och vad jobbet betyder för honom.

- Det är bra att vi har ett försvar som heter just Försvarsmakten för det är vad det handlar om. Vi ska kunna försvara vårt land och hjälpa människor och andra länder som behöver vår hjälp. 

Finns ingen vanlig dag på jobbet

Ena dagen utvecklingssamtal och nästa dag skjutövning. Andra dagar fylls med allt från teoripass och fordonsvård till skarpa stridsövningar i bebyggelse. Att sköta fysiken är också viktigt så soldaterna tränar mycket på arbetstid. En del av jobbet är väntan - väntan på att exempelvis något ska hända när han ligger på en observationsplats. Karl berättar också att mycket tid går åt till transport mellan platser.

- Jobbet är olika från dag till dag. Och olika beroende på vilken typ av soldat man är. Jag har inte så mycket gemensamt med exempelvis en besättningsman ombord på en ubåt när det kommer till arbetsmiljön.

Men enligt Karl finns det en gemensam nämnare oavsett om man arbetar på en ubåt, är spaningssoldat eller stridssjukvårdare. Soldatyrket handlar om att utvecklas som individ och som grupp. 

- Man måste ge upp sitt ego till 100 procent för att arbetsbördan i gruppen ska bli så jämn som möjligt så vi klarar av att lösa våra uppgifter. Det är en svår balans att sätta gruppens bästa först samtidigt som man måste ta hand om sig själv på bästa sätt så att gruppen inte drabbas.

Verkar utan att synas

Den spaningspluton Karl tillhör har som uppgift att komma nära motståndaren utan att märkas. Strid är inte deras främsta uppgift, utan de observerar och samlar in information, ibland bakom motståndarnas linjer.

- Försvarsmakten är som ett skal runt samhället och det som är viktigt att skyddas i samhället, men vi syns inte så mycket. Och det är nästan likadant med vårt spaningsförband – vi verkar fast vi syns inte.

Som soldat kan man vara heltids- eller deltidsanställd. Om man är heltidssoldat så som Karl är, kan man vara anställd i max tolv år under en 18-årsperiod och som längst åtta år i en följd.

- En anledning till det kan vara för att man ska kunna utvecklas uppåt i karriären och söka som officerare efter soldatåren. Jag kommer att fortsätta så länge jag tycker att det är kul, för det är det bästa jobb jag haft.