Ett bollplank för framtiden

En överbefälhavare, två generaldirektörer, en professor, en VD, två vice VD:ar och en landshövding. Där har ni laguppställningen för överbefälhavarens strategiska råd.

ÖB Sverker Göranson serverar Håkan Karlsson från AB Volvo en kopp kaffe innan mötet.
ÖB Sverker Göranson serverar Håkan Karlsson från AB Volvo en kopp kaffe innan mötet.
ÖB Sverker Göranson serverar Håkan Karlsson från AB Volvo en kopp kaffe innan mötet. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Håkan Karlsson, AB Volvo, Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall, Cecilia Schelin Seidegård, landshövding på Gotland och ÖB Sverker Göranson småpratar innan det strategiska rådet startar.
Håkan Karlsson, AB Volvo, Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall, Cecilia Schelin Seidegård, landshövding på Gotland och ÖB Sverker Göranson småpratar innan det strategiska rådet startar. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

– Rådet kommer utgöra ett viktigt bollplank för mig i frågor kring folkförankring och förtroende men också om hur vi ska bli mera attraktiva och trovärdiga som samarbetspartner mot övriga delar av samhället, säger ÖB, general Sverker Göranson.

Sedan 1 juli 2010 är den allmänna värnplikten vilande i fredstid och förbanden består numera av hel- eller deltidsanställda soldater och sjömän.

– Det är någonting helt nytt, inte bara för Försvarsmakten utan för hela samhället. Jag tycker därför att man i stället ska tala om en samhällsreform där Försvarsmakten måste samverka med kommuner, myndigheter och företag för att på olika sätt säkra personalförsörjningen.  

För att underlätta arbetet finns det försvarsmaktsråd på central, regional och lokal nivå. Nu har även den sista pusselbiten – det strategiska rådet kommit på plats.

Rådet träffades, om än i något decimerad form, för första gången på onsdagen och la då upp riktlinjerna för hur man ska arbeta.

– Det blev ett väldigt bra första möte. De personer som tackat ja till att ingå i rådet har alla mycket stor erfarenhet från sina respektive områden och kommer kunna bidra med värdefulla kunskaper, säger Sverker Göranson.