Soldat Kodjo belyser EU

- Sveriges Television besökte luftvärnsövning

Under luftvärnets övning LEA fick UndE 23-plutonen besök av programledaren Kodjo Akolor och ett filmteam från SVT. Verksamheten vid en pluton som nu stödjer EU:s insatsstyrka ska belysa den militära dimensionen i det europeiska samarbetet, i en kommande TV-serie.

Kodjo besökte UndE 23-enheten under övning LEA, i Blekinge v 347
Här intervjuar han bataljonchefen Johan Svensson.
Kodjo besökte UndE 23-enheten under övning LEA, i Blekinge v 347
Här intervjuar han bataljonchefen Johan Svensson.
Kodjo Akolor intervjuar chefen för 61:a luftvärnsbataljonen, Johan Svensson inför kommande TV-program om EU och den militära dimensionen i unionen. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Kodjo besökte UndE 23-enheten under övning LEA, i Blekinge v 347
Uppställning med gänget som hanterar spaningsradarn UndE 23 och besöksofficeren Carl M Sjöstrand
Hela gänget som tog hand om Kodjo, när han under ett dygn levde som soldat med en pluton från Lv 6. Foto: SVT

- Det här var lite skillnad från min värnplikt för 10 år sedan, skrattar Kodjo Akolor när han blir anvisad sovplats i ett modernt tält som saknar den vedeldade kamin han hade förväntat sig. I stället finns en liten dieselbrännare bakom tältet och en slangkoppling som sprider varmluft genom ett enkelt men effektivt system i tälttaket.

Kodjo, mest känd som programledare för morgonshowen i radions P 3, har tillälligt fått klä sig i uniform för att under ett dygn leva och verka med dagens luftvänssoldater. Det är SVT som hyrt in honom som programledare för en serie med faktaprogram om Europeiska unionen, som ska sändas i vår inför EU-valet.

En del i TV-serien kommer att handla om EU:s militära dimension. Eftersom en pluton från Lv 6 nu stödjer ett brittiskt förband, som för närvarande är EU:s snabbinsatsstyrka, fick de bli ett exempel på svenskt bidrag till europeisk säkerhet och beredskap.

Plutonen är utrustad med den spaningsradar, UndE 23, som på senare år blivit internationellt känd och eftertraktad. Förra året var radarenheter ur denna pluton utplacerade runt London för att övervaka luftrummet under OS. Tidigare i år var de utplacerade runt Stockholm för att att stödja polisen i samband med besöket av president Obama.

Det som gör UndE 23 så speciell är att den inte bara upptäcker flygplan inom cirka 10 mils radie utan även mindre flygande föremål - ner till enstaka artillerigranater. Några skjutande robotenheter ingår inte i den del som står till EU:s förfogande utan det handlar främst om att kunna förvarna så att de som är i målområdet kan ta skydd.