Halvvägs in i GMU

För drygt åtta veckor sedan ryckte 80 förväntansfulla rekryter in till Artilleriregementet, A9, för att genomföra Försvarsmaktens grundläggande militära utbildning, GMU.
Mer än halva tiden har passerat och de kvarvarande 71 har därför hunnit lära sig både ett och annat.
– Det har varit både enklare och samtidigt svårare än vad jag trodde att det skulle vara, det allra jobbigast har varit att marschera, sa Tova Jonsson från Stockholm.

En av rekryterna blir krigsmålad i ansiktet innan övning.
En av rekryterna blir krigsmålad i ansiktet innan övning.
En av rekryterna blir krigsmålad i ansiktet innan övning. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Det blev en lång väntan för vissa innan det var deras tur.
Det blev en lång väntan för vissa innan det var deras tur. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

Stämningen bland rekryterna är på topp trots ett kallt höstväder ute på Kusträsk skjutfält.
Dagens övning innebär utbildning i hur man kastar en handgranat. En utbildning som börjar med att lära sig hantera övningshandgranater, för att senare gå vidare till allvaret med skarpa kastningar. Bland den goda stämningen märks nervositeten inför den senare delen utav övningen:
– Visst är det lite nervöst, det är en helt annan sak att övningskasta och kasta skarpt, men förhoppningsvis går det bra, sa Samuel Dean från Luleå.

En och en går dem fram till övningsbanan, där samma sak gäller för samtliga. Instruktören ger direktiv varpå rekryterna kastar varsin övningshandgranat. Därefter återvänder de flesta med ett leende på läpparna till kompisen som står näst på tur.  

Tiden som rekryter
Under den korta tiden på Artilleriregementet har rekryterna fått se och uppleva mycket de annars aldrig skulle gjort. De har bland annat fått bo i fält, lärt sig skjuta, kasta handgranat, öva i strid samt lärt sig hur man förflyttar sig i stridspar och i grupp.
– Jag har levt väldigt bekvämt innan så den tuffaste biten med GMU har varit omställningen när man bor i fält, men det har fungerat förvånansvärt bra när man är i grupp, fortsatte Samuel Dean.
– När det har blivit jobbigt fysiskt så har det också blivit jobbigt psykiskt, ett exempel är när vi har ett högt tempo och ska gå lång med en tung utrustning, det tar på psyket, sa Tova Jonsson.

Övning ger färdighet
Under sju veckor har rekryterna gått från helt ovetande vad det gäller regler och förhållningssätt till att nu agera experter i ämnet. Under inryck blev många tillrättavisade när det exempelvis skulle plockas upp saker ur deras då precis uthämtade kläder och tillbehör. Många var ivriga och ville sätta igång, varpå befälen för GMU snabbt korrigerade deras fel. Order skulle ges innan någon fick sätta igång.
 – Nu har vi blivit mer vana, numera när man åker på permission känns det rent av konstigt att inte behöva fråga om lov för att gå på toaletten, sa Tova Jonsson.

Skulle du kunna tänka dig att fortsätta utbilda dig inom Försvarsmakten?

– Det är så mycket annat av betydelse som ska passa in, det är en lång bit att flytta, men det är inte helt omöjligt, svarade Tova Jonsson från Stockholm.
– Jag försöker känna efter och bestämma mig, men det är inte helt uteslutet, sa Samuel Dean från Luleå.

Fem veckor återstår innan rekryterna har genomfört den tre månader långa GMU.
Under de avslutande fem veckorna kommer rekryternas tid avslutas med bland annat deras stora sluttest i övningen ”Ge aldrig upp”.

Många ser såklart fram emot att en ändå påfrestande tid snart är över. Vissa längtar inte alls:
  – Det känns vemodigt att det snart är slut, man har ju kommit in i gruppen och lärt känna nya människor som man såklart hoppas få träffa igen, sa Samuel Dean.
– Tiden har gått väldigt fort, jag hade inte haft något emot om det hade pågått lite längre. Jag ser fram emot det vi ska göra under dem sista veckorna, men jag ser inte fram emot att mucka, avslutade Tova Jonsson.