Örnen har landat

Asfalten på landningsbanan är så varm att den tycks dallra i hettan. I luften närmar sig en liten obemannad flygfarkost. Det är Örnen som gör sin sista flygning någonsin i Afghanistan.

Örnens sista flygning i Afghanistan
Örnens sista flygning i Afghanistan
Örnens sista flygning i Afghanistan Foto: Kajsa Linnarsson

Örnen är ett taktiskt UAV-system. UAV står för Unmanned Aerial Vehicle och farkosten används bland annat i spaningsarbete och för att stödja markoperationer. Systemet har funnits i Afghanistan sedan maj 2011 och sedan dess har man flugit över 300 uppdrag. Söndagens flygning blev den sista. Nu ska systemet tas hem till K3 där ny personal ska utbildas.
– Vi har lärt oss mycket här i Afghanistan. Även om UAV-förmågan funnits inom Försvarsmakten i flera år så är det först nu den är prövad i en skarp insats. Det har gett oss ovärderliga erfarenheter när vi nu tar med oss systemet hem och fortsätter utveckla förmågan, säger löjtnant Eric Elerud-Tryde, chef för den taktiska UAV-plutonen i Afghanistan.

Tillsammans med halva sin styrka är Eric stationerad på Camp Northern Lights. Här finns bland annat den sensoroperatör som styr kameran och de specialister som analyserar det rörliga bildmaterialet, liksom en pilot som styr Örnen från marken.
Farkosten är cirka fyra meter i vingbredd och kan komma upp i hastigheter om 200 kilometer i timmen. Den kan vara i luften i fem till sju timmar och registrera livebilder av objekt som kan befinna sig hela 125 kilometer bort.

På Camp Marmal finns den andra halvan av UAV-styrkan.
– Det är roligt att få vara på en flygbas där det händer nåt hela tiden, att få vara en del i luftrummet och se hur allt ser ut och hur det funkar i verkligheten. Här är det på riktigt. Hemma är det ju på låtsas, säger piloten Emil Ersson som sköter start och landning av farkosten.

Till sin hjälp har han fyra flygtekniker som genomför underhåll, klargör farkosten och iordningsställer avfyrningsrampen som används för luftsättning. Under sex månaders insats har den nuvarande plutonen genomfört fler än 100 flygningar i Afghanistan. De har bland annat ertappat motståndare som planterat ut hemmagjorda bomber och kunnat kartlägga det bakomliggande nätverket vilket möjliggjort såväl åtal som efterföljande fängelsestraff för de skyldiga. 
– När man hittar något och det ger resultat känner man att man gör nytta. Indirekt kan det ju rädda liv, säger flygteknikern Cit Claesson, som är döpt efter Fantomen Cit Walker.