Skärgården byts ut mot fjällmiljö

Snön ligger tjock på Berga, isen har lagt sig en bra bit ut på Hårsfjärden, en liten fri ränna från hamnen ut mot fjärden kan skönjas. Inne på området ses grupper med snöklädda soldater och officerare, alla med påtagna skidor.

Det har varit bra övningar, det ska bli kul att åka till Arvidsjaur, sa specialistofficeren Maja Axelsson Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Det är åter dags att lämna skärgården för att genomföra vinterövning i fjällmiljö, om någon vecka transporteras stora delar av andra amfibiebataljonen upp till Arvidsjaur. I vanlig ordning har det genomförts en del förberedelser inför vad som komma skall, det har varit allt ifrån skidteknik till att bada i isvak. Att kunna hantera sig själv, sin och gruppens utrustning i snö och kyla kräver att man har utbildning och träning. Fel åtgärder i en extrem miljö kan få förödande konsekvenser såsom till exempel förfrysningar, därför är utbildning och förberedelser extremt viktiga.

Första vinterövningen i fjällmiljö

Flertalet av soldaterna har inte tidigare erfarenhet av vinterövning i fjällmiljö, för att alla ska ha en grundläggande kunskap har det under några veckors tid genomförts vinterutbildning och träning på Berga. Utbildningen och övningsmomenten har skett stegvis med en hela tiden ökad svårighetsgrad. Som tur är har det funnits rejält med snö för att bland annat kunna öva skidteknik, och tillräckligt med is för att kunna bada isvak.

Efter inledande teoripass och uthämtning av skidor och annan vinterutrustning var det äntligen dags att stifta bekantskap med de mytomspunna skidorna, mer kända som vita blixten. Namnet har skidorna fått för att de i huvudsak är vita, och för att de i regel har ganska dåligt glid. Skidorna är tunga och klumpiga och för en nybörjare är det kanske inte de mest optimala nybörjarskidorna, men fördelen är att de är stabila, tåliga och man tar sig fram i djup snö och oländig terräng.

Innan det var dags för det första skidteknikpasset skulle skidorna tillpassas så att bindningarna satt där de skulle. Skidbindningarna är anpassade efter försvarsmaktens kängor och stövlar.
När väl utrustningen var anpassad var det dags för det första skidpasset.


Efter några timmars teknikträning, ökade instruktörerna svårighetsgraden något genom att koppla på pulkor som skulle dras genom en snårig terräng. Det blev en del vurpor och intrasslingar i pulkornas draglinor, men också många glada skratt.
– Det är första gången som jag står på ett par skidor, jag har aldrig varit i närheten av det tidigare. Det är svårare en vad jag trodde, vita blixten är ganska otympliga att hantera, det gör det inte lättare med en tung ryggsäck, men med lite träning ska det nog gå bra, sa en av soldaterna

Efterhand som killarna och tjejerna behärskade skidtekniken, övades stridsteknik, att kunna verka med sitt vapen trots att man står på skidor kan vara en utmaning.  Efter några timmar på skidor kom ett välbehövligt avbrott med att bada isvak. Under kontrollerade former skulle soldater såväl som officerare hoppa i det iskalla vattnet för att sedan ta sig upp på isen och vidta åtgärder för att snabbt bli torra och varma.

– Det har varit bra övningar för oss alla att lugnt och metodiskt träna skidteknik, dra pulka, öva stridsteknik och bada isvak. För några har de här förberedande veckorna varit bra repetition och för andra har det varit helt nytt. För några av soldaterna kommer det bli deras första vinterövning därför har de här förberedelseveckorna varit extra viktiga. Vi avslutade momentövningarna med att bygga upp en förläggning så i natt har vi sovit ute i tält, det har varit lite småkallt men ändå ganska behagligt. Vi kommer att genomföra några fler momentövningar innan det är dags att åka till Arvidsjaur. Vi känner oss väl förberedda och alla ser fram emot övningen. Det vi har kvar just nu är att packa pulkorna och skida tillbaka till regementet och vårda all utrustning, berättade specialistofficeren Maja Axelsson