”Den vita skärgården”

Det började redan på hemmaplan för några veckor sedan. Hemmaplanen var Amfibieregementet och det som började var förberedelserna inför den kommande vinterutbildningen i Arvidsjaur.

Kompanichefen Christoffer Lennings var först i på isvaksbadet
Kompanichefen Christoffer Lennings var först i på isvaksbadet
Kompanichefen Christoffer Lennings var först i på isvaksbadet Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Kompanichefen Christoffer Lennings var först i på isvaksbadet Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

För några veckor skulle andra amfibiebataljonen byta ut den bekanta skärgårdsmiljön mot den för några, lite mer okända fjällmiljön.
Efter veckor av teoriutbildning, skidteknik, strid och årets första bad, var det äntligen dags att bege sig mot nordligare breddgrader.

Övningen börjar

Materiel och personal lastades ombord på ett transportflygplan av modellen TP84 kanske mer känd som Hercules, planet skulle ta bataljonen till Arvidsjaur. Väl på plats började några dagars acklimatisering till kylan och den nya miljön. De första dagarna bestod även här av skidteknik, strid, materieltjänst och annat som skulle förbereda killarna och tjejerna för en mer tillämpad del för att pröva individernas förmåga att fungera i vintermiljö.

– Vinterövningen har flera syften, den ska öka den personliga färdigheten att uppträda i vintermiljö som omfattar allt ifrån att kunna förflytta sig på skidor, förebygga kylskador till att kunna strida i vinterförhållanden.  Övningen är dessutom en utveckling för den personal som deltog under förra årets stora vinterövning Cold respons, sa övningsledaren

Efter några dagars tillvänjning blev den mest ovane skidåkaren ganska skicklig, men inte helt smärtfritt och inte helt utan blåmärken.  Det kan se ganska enkelt ut att glida fram på vita blixten med full packning, vapen och ofta med en pulka i släptåg. Faktum är att det är ganska slitsamt, även om skidorna lätt tar sig fram i terrängen, krävs det en del parerande för att hålla sig på benen. Ramlar man är det ganska skönt att ha kamrater som hjälper en upp från den djupa snön.


Det är tidig morgon, solen är på väg upp, termomentern visar på minus 25 grader, andedräkterna ligger som en tät dimma över området. I tysthet förbereds ännu en dag på skidor, tung packning och en och annan vurpa. Idag skulle inte färden för det här kompaniet avslutas vid förläggningen, från och med nu skulle de bygga upp en tältförläggning och sova någonstans i terrängen de kommande dagarna. Kompaniet skidade glatt iväg och efter några timmars svettande var de äntligen framme och lyckades bygga upp en förläggningsplats innan mörkret föll.

Tillämpat isvaksbad

Ännu en dag i fjällen, men på en annan plats och med ett annat kompani, var det dags för det tillämpade isvaksbadet. Temperaturen den här dagen visade bara på några minusgrader, men det var kraftiga vindar som hade en kylande effekt.
– På Berga genomförde kompaniet isvakasbad med syfte att kunna hantera situationen om man hamnar i vatten. Nu har vi försvårat det hela genom att hänga på soldaterna utrustning och de ska dessutom skida ner i vaken. Precis som på Berga så genomförs det här under kontrollerade former där vi också har sjukvårdspersonal med oss, sa kompanichefen Christoffer Lennings


De flesta soldaterna upplevde konstigt nog det här badet mer angenämnt än den på Berga, även om de nu låg en längre tid i vattnet. Kanske hade de vant sig vid kylan.

Under övningen fick alla soldater och officerare ett trevligt avbrott, under någon timme fick de träffa samerna Lotta och Tom Svensson som berättade om den samiska kulturen. Tom berättade om renskötsel och fick en hel del frågor från truppen som han glatt svarade på. Lotta bjöd på nykokt kaffe och berättade om livet som same både ur ett historiskt perspektiv och hur det såg ut idag. Besöket var mycket uppskattat hos bataljonen.
– Det var mycket intressant att få lära sig mer om den samiska kulturen, både historiken och hur det ser ut idag. Jag tycker också att övningen hittills har varit bra och de förövningar som vi hade på Berga har varit relevanta till det vi övar på här, jag är nöjd och tycker fortfarande att det är jättekul, sa specialistofficeren Maja Axelsson

Nu återstår bara några dagar till i denna vackra vita skärgård innan det är dags för andra amfibiebataljonen att åter landa på känd mark, det vill säga skärgården.