Först. Men inte sist

På måndagen fick sergeant Andreas Blomqvist ta emot facktecknet i guld för ubåtstjänst. Han är den första sjömannen som tilldelas guldhajarna, som tidigare varit reserverade för officerare.

Sergeant Andreas Blomqvist är den första sjömannen som tilldelas guldhajar. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Flottiljchefen, kommendör Fredrik Norrby, delar ut facktecken i guld.
Flottiljchefen, kommendör Fredrik Norrby, delar ut facktecken i guld. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Flottiljchefen, kommendör Fredrik Norrby, delar ut facktecken i guld. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Sedan det svenska ubåtsvapnet instiftades 1904 har personalen utmärkts genom sin kunskap, erfarenhet och professionalism. 1978 togs utbildningstecken i guld fram för officerare i ubåtstjänst som bedömts tillgodogjort sig sådan kunskap att de kunde tjänstgöra i befattning ombord. Tecknet föreställer Första ubåtsflottiljens vapensköld, försvarad av två hajar. 1999 instiftades utbildningstecknet även i brons som tilldelades värnpliktiga som bedömdes ha tillgodogjort sig utbildningen.

Sedan 2009 är Försvarsmaktens personalsituation förändrad och Första ubåtsflottiljen har följt utvecklingen med - bland annat - en revidering av kriterierna för utbildningstecknet (som numera benämns som facktecken). Numera utdelas facktecknet i tre steg, först i brons, senare i guld och slutligen i guld med emalj. Det har också blivit möjligt för sjömän att ta ”guldhajar”. Som den första sjömannen, tilldelades på måndagen sergeant Andreas Blomqvist facktecknet i guld för ubåtspersonal.

– Det känns bra. Det är roligt att även sjömän kan få guldhajar och jag är väldigt stolt över mig själv, säger sergeant Andreas Blomqvist.
Tillsammans med tre kamrater och under rungande applåder, fick Andreas ta emot facktecknet av flottiljchefen, kommendör Fredrik Norrby. Till vardags arbetar Andreas som förste motortekniker på ubåt.
– Jag trivs bra med mina kollegor och mitt arbete. Det är stor variation och jag vill inte sitta vid ett skrivbord utan röra på mig och göra många olika saker, säger Andreas.

För att få ta emot facktecknet för ubåtstjänst ska man inte vara rädd för att studera. Det ställs stora krav på den enskilde besättningsmedlemmen. Du måste kunna din egen tjänst till punkt och pricka, du måste vara väl insatt i säkerheten ombord och du måste kunna varje tank och ventil ombord.
– Guldhajarna är ingenting man får bara sådär. Man måste plugga på fritiden och det är många sidor som ska läsas och mycket som ska tittas på, säger Andreas.

Förutom ubåtar förfogar Första ubåtsflottiljen över signalspaningsfartyget HMS Orion och dykeri- och ubåtsräddningsfartyget HMS Belos. Och det är dit Andreas blickar riktas härnäst.
– I framtiden vill jag söka en dykande tjänst på HMS Belos och har ingenting emot att jobba kvar i Försvarsmakten, säger Andreas.