GMU öppnar många dörrar

Att bli antagen till Försvarsmaktens grundläggande militära utbildning, GMU, kan innebära många nya möjligheter. 17 rekryter är nu inne på tredje utbildningsveckan vid Norrbottensgruppens GMU i Boden och det är flera dörrar som öppnas när man antagits till utbildningen.– Jag kan söka vidare och bli anställd soldat och skulle jag få ett annat jobb kan jag satsa på att bli soldat i hemvärnet, säger en av rekryterna, Jens Stråhle från Boden.

19-åriga Andrea Wickbom är en av rekryterna som just nu gör sin GMU vid I 19. GMU öppnar många dörrar för framtiden, du kan söka vidare och bli anställd som soldat eller sjöman, bli officer eller soldat i Hemvärnet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
23-årige Jens Stråhle har öppnat dörrar för framtiden genom att göra GMU. Får jag ett annat jobb blir det Hemvärnet, annars har jag chansen att gå vidare och bli anställd soldat.
23-årige Jens Stråhle har öppnat dörrar för framtiden genom att göra GMU. Får jag ett annat jobb blir det Hemvärnet, annars har jag chansen att gå vidare och bli anställd soldat. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Plutonchefen Olle Svensson visar hur man hanterar vapnet när man ålar eller hasar sig fram i terrängen.
Plutonchefen Olle Svensson visar hur man hanterar vapnet när man ålar eller hasar sig fram i terrängen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
23-årige Jens Stråhle har öppnat dörrar för framtiden genom att göra GMU. Får jag ett annat jobb blir det Hemvärnet, annars har jag chansen att gå vidare och bli anställd soldat. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Plutonchefen Olle Svensson visar hur man hanterar vapnet när man ålar eller hasar sig fram i terrängen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Norrbottensgruppen i Boden är en av I 19:s fem utbildningsgrupper för Hemvärn. Den 20 augusti var det inryckning vid utbildningsgrupperna i Boden, Östersund och Kiruna. De som genomför utbildningen vid någon av grupperna har i första hand siktet inställt på en fortsättning som soldat i Hemvärnet men det innebär för den skull inte att man säger nej till andra möjligheter. GMU ger formell behörighet för att du ska kunna bli anställd som soldat eller sjöman i Försvarsmakten. Den ger också behörighet för fortsatt kompletterande utbildning inför specialistofficersutbildningen, officersprogrammet eller tjänstgöring i Hemvärnet.

Anställd eller aktiv i Hemvärnet

Jens Stråhle har i flera år haft siktet inställt på att komma in i Försvaret på något sätt.
– Jag är 23 år nu och när det var aktuellt för mig att göra värnplikten hade jag fast jobb så det blev inte av. När möjligheten öppnades till den nya frivilliga utbildningen såg jag min chans igen. Nu har jag dessutom varit utan fast jobb i två år så det passade perfekt nu och det innebär att två dörrar har öppnats. Jag söker andra jobb parallellt och skulle jag inte få något har jag möjlighet att gå vidare och bli anställd soldat, annars kan jag gå vidare som soldat i Hemvärnet, säger Jens.

En annan av rekryterna är 19-åriga Andrea Wickbom från Boden och för henne har också ett par dörrar öppnats.
– Jag har länge funderat på att bli soldat i Hemvärnet så det är det som gäller för mig nu. Om jag lyckas ger det mig dessutom möjligheter att vara med i militära idrottstävlingar, berättar Andrea som är aktiv inom skidor, skidorientering, skidskytte, orientering och orienteringsskytte.

”Ålning medels hasning”

Rekryterna har nu hunnit fram till den tredje utbildningsveckan och något som kallas projekt 2, patrull. Under onsdagseftermiddagen övades olika stridsförflyttningssätt i en ganska krävande bana. Här gällde att omväxlande smyga, krypa, åla, hasa och framrycka med språng.
– Här får dom svettas lite och jag vill först och främst få dem att förstå hur man använder naturen för att ta sig fram utan att bli sedd av fienden, berättar kapten Fredrik Pohjanen instruktör och övningsledare för dagens moment.

Kapten Olle Svensson vid Norrbottensgruppen är plutonchef för GMU-plutonen. För Olle som har nära 30 års erfarenhet av att utbilda värnpliktiga och hemvärnssoldater har GMU-plutonen blivit en liten nytändning.
– Det känns verkligen roligt att utbilda så motiverade och ambitiösa ungdomar. Jag är förundrad över hur de duktiga de är på att tillgodogöra sig en så komprimerad utbildning, säger Olle Svensson.

– Utbildningen har varit bra så här långt, det är intensivt och påfrestande både mentalt och fysiskt, man somnar verkligen gott på kvällarna. Men det passar mig perfekt, jag har förberett mig i ett och ett halvt år för det här, bland annat har jag gått ner 20 kilo inför GMU:n, avslutar Jens Stråhle efter dagens stridsförflyttningsövning.