Snart världsmästare?

Idag är den första tävlingsdagen i världsmästerskapet i marin femkamp på Berga i Stockholm. Sverige ställer upp med ett herrlag och ett damlag. Under fyra dagar kämpar elva nationer om guldmedaljen.

Lars Ekman ligger efter första grenen tvåa. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Första dagens gren var hinderbanan. Banan är riktigt utmanande och många anser att denna grenen är tuffast.
Första dagens gren var hinderbanan. Banan är riktigt utmanande och många anser att denna grenen är tuffast. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Förövning för funktionärerna. Inget får gå fel i ett världsmästerskap.
Förövning för funktionärerna. Inget får gå fel i ett världsmästerskap. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Första dagens gren var hinderbanan. Banan är riktigt utmanande och många anser att denna grenen är tuffast. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Förövning för funktionärerna. Inget får gå fel i ett världsmästerskap. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten

En av de tävlande i det svenska herrlaget är Lars Ekman från Fjärde sjöstridsflottiljen.

–Självklart siktar jag på att vinna. Det här är mitt femte världsmästerskap och här på hemmaplan finns verkligen chansen för ett guld, säger Lars.

Lars är ingen nybörjare, han har massor med erfarenhet. I VM han har som bäst en femteplats men förra året så tog han hem andra platsen i sim- och löptävlingen, Ö till ö, vilket är en enorm prestation.

–Jag älskar att tävla och träna. Det är väl någon sorts störning att använda sina lediga helger till att vara på Berga och träna, säger Lars och skrattar.

I VM i marin femkamp tävlar man enskilt och i lag. Man är totalt fem personer i ett lag och resultaten från de fyra bästa räknas.

– Tyskland har en kille som heter Mattias Wesserman som är regerande världsmästare, han blir svårslagen men ingenting är omöjligt. Vissa länder har deltagare som tränar marin femkamp på heltid men det gör det bara ännu skönare om man skulle lyckas stå överst på pallen, säger Lars.

Marin femkamp är framtagen för att förbättra de egenskaperna som man använder som sjömän och amfibiesoldater. Sporten har sitt ursprung från Italien på 1950-talet och dess primära syfte var att träna attack- och röjdykare.

– Man måste vara bred som idrottare för att vara bra på marin femkamp. Styrka, snabbhet och uthållighet är viktiga egenskaper. Att det just är så varierande är det som gör det roligt, säger Lars.

Lars är röjdykare i grund och botten och har sysslat mycket med simning innan han började jobba i Försvarsmakten. 

– När jag gjorde lumpen så bjöd ett av befälen in oss till en träningshelg i marin femkamp, efter det har jag varit fast, säger Lars.

Lars tror att det är fem nationer som gör upp om guldet. Sverige är en av dessa nationer och det finns stora förhoppningar om att ta hem guldet på hemmaplan.

– På fredag får vi se vem det blir. Amfibielöpningen är den sista grenen och i slutet av den 2500 meter långa banan så är ett delmoment handgranatskastning. Självklart använder vi inte riktiga handgranater men det är många som har tappat medaljer på detta moment. Så allt kan hända, kom gärna hit och se det med egna ögon, säger Lars.

VM i marin 5-kamp är öppen för allmänheten så ta chansen och kom och titta.