Nattskiftet

När sista flygpasset för dagen är avklarat och teknikerna har ”nattat” gripenplanen med huvkapell, skydd för luftintag och övriga skydd som exempelvis de till pitotrören är det dags för nattskiftet att ta över. I tolv timmar bevakar personalen från 25:e flygbaskompaniet bland annat de svenska stridsflygplanen.

Tolv timmar mellan klockan 19.00 och 07.00 löser 25:e flygbaskompaniet bevakningsuppgiften under Frisian Flag. Foto: Louise Levin
Innan Stellan Lönnborg startar en av nattens cirka 25 ronderingar kontaktar han basens vaktpersonal.
Innan Stellan Lönnborg startar en av nattens cirka 25 ronderingar kontaktar han basens vaktpersonal. Foto: Louise Levin
Emil Wester har ständig uppsikt på de svenska gripenplanen.
Emil Wester har ständig uppsikt på de svenska gripenplanen. Foto: Louise Levin
Innan Stellan Lönnborg startar en av nattens cirka 25 ronderingar kontaktar han basens vaktpersonal. Foto: Louise Levin
Emil Wester har ständig uppsikt på de svenska gripenplanen. Foto: Louise Levin

Mörkret har lagt sig och det har tystnat på basen. Söndag blir till måndag utan att någon i bevakningsstyrkan lägger märke till det. Dygnet runt finns svensk personal på plats för att sköta bevakningen av de åtta gripenplanen och den svenska materielen. Under dagtid är det övriga kontingentens personal som svarar för uppgiften.

Nattens väktare är officeren Stellan Lönnborg och tre anställda soldater (GSS) ur flottiljens kompani på Ärna i Uppsala.

Svenska ögon på svensk materiel

Även om basen har beväpnade vakter intill den svenska grupperingen nattetid så krävs det att det finns svensk personal på plats. Det är på grund av de regler som finns, främst när det gäller Jas 39 Gripen som i sig är ett skyddsobjekt som kräver bevakning. 25:e flygbaskompaniet har uppgiften att sköta bevakningen under övningen och se till att ingen obehörig kommer i närheten av de svenska stridsflygplanen eller att något händer med den övriga svenska materielen. En uppgift som är helt skild mot deras ordinarie uppgifter – att kunna verka från vilken bas som helst och där upprätta en flygterminal med röntgenutrustning, vänthall och bagagehantering.

– Soldaterna som är här anställdes 1:a december. Totalt är vi tolv i bevakningsstyrkan för Frisian Flag inklusive fyra officerare, säger Stellan Lönnborg.

Trots att bevakningsuppgiften inte är deras huvuduppgift så var det positiva reaktioner från personalen när de fick besked om att de skulle med till Frisian Flag.

– Jag blev överraskad. Jag trodde inte att vi skulle få åka utomlands så snabbt, säger Emil Wester.

– Att få ett avbrott i vardagen, komma iväg till ett annat land och dessutom göra något relevant är spännande. Nu ska vi komma ut och se vad som händer under dagtid, säger Stellan Lönnborg.

Ständig beredskap

Det händer inte så mycket nattetid, förutom att någon bil passerar och att djuren vaknar till liv. Att hålla motivationen uppe när tristessen och tröttheten slår in vid tretiden på natten är den stora utmaningen.

– Därför är det viktigt att inte strunta i att gå en rond. Tänk om det skulle hända något. Det skulle kunna få stora konsekvenser för helheten, säger han.

Ingen incident har hittills inträffat. Att titta i backspegeln är inte aktuellt, det gäller att ha ständig beredskap för om det händer något.

– Det har gått hur bra som helst, avslutar Stellan Lönnborg.