Musikkårer ska få Stockholm att gå i takt

Marschmusik är en historisk och ljudande symbol för förband, skolor och centra. Det är kännetecknande för Försvarsmakten. Därför äras den med egna konserter under våren.

Den beridna vaktparadsäsongen närmar sig och på fredag värmer Livgardets dragonmusikkår upp med en marschkonsert med marscher från huvudstaden. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Gustav Lundström, musikdirektör Livgardets dragonmusikkår.
Gustav Lundström, musikdirektör Livgardets dragonmusikkår. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Gustav Lundström, musikdirektör Livgardets dragonmusikkår. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Livgardets dragonmusikkår är först ut. På fredag spelar de marscher med koppling till Stockholm på Musikaliska i samma stad.

– Högvaktssäsongen med beridna vaktparader närmar sig och vi erbjuder nu publiken en möjlighet att höra ett axplock av vår repertoar vid ett och samma tillfälle, säger Gustav Lundström, musikdirektör i Livgardets dragonmusikkår.

Visserligen säger han att musiken är skapad för att framföras utomhus och att marschens symbolism och berättelse går förlorad om man tar musiken ur sitt sammanhang.

– Samtidigt kan man inte ta ifrån marschen den kraft den har med ett så tydligt musikaliskt språk. Det är glädje, seger, parad och fest men också högtidlighet och något att samlas kring i svåra stunder.

Möter förväntningar

Marschmusik är oftast vad publiken förväntar sig av en militärmusikkår.

– Vi kan spela all sorts musik men det är tack vare militärmusiken vi finns. En militär ceremoni är inte komplett utan musik och ceremonier är vår huvuduppgift, säger Gustav Lundström.

Gustav och hans kollegor brinner för sitt jobb och för att sätta in musiken i ett sammanhang. De menar att såväl musik som instrument är en symbol för det vi försvarar.

– Om man blåser signalmusik så har det en konkret betydelse – gå framåt! Men när man hör Svea Livgardes Marsch så vet man att det är Livkompaniet som kommer, säger han.

Visste du förresten att musikinstrument historiskt sett även var segertroféer?

– Det värsta var att förlora sin fana – då hade man förlorat. Men även pukorna fick man vakta. De kan synas primitiva eftersom de bara har två toner men sågs som mycket exklusiva, säger Gustav Lundström.

Faktum är att Livgardet till häst förlorade sina pukor vid slaget vid Poltava på 1700-talet. De finns idag på ett museum i Ryssland.

På 1600-1700-talet sågs även trumpeter som något exklusivt. Trumpetare hade ett eget skrå och trumpet fick bara användas av kungligheter, hovet och kyrkan.

– Det är spårbart än idag. Det är just därför vi på Livgardets dragonmusikkår är en mässingsmusikkår, säger han.

Anpassar efter nutid

På fredag spelas både gammalt och nytt. Det mesta är kavallerimarscher och musik som på ett eller annat sätt har koppling till huvudstaden.

– Det finns en uppsjö av musik och förr fanns ju betydligt fler förband i regionen. Vi spelar även Svea livgardes marsch (infanteri, reds anm). Det taktar bra med dagens Livbataljon som både har en infanteri- och dragondel, säger Gustav Lundström och fortsätter:

– En del menar att marschmusik är något gammalt som inte förändrats på 150 år. Det tycker inte jag. Vi måste anpassa oss efter dagens organisation och de förband, skolor och centra som finns. Det skrivs och utses nya marscher efterhand, menar Gustav Lundström.

Konserten börjar klockan 19 på fredag. För dig som inte kan gå spelar även Marinens musikkår marschmusik i Sparresalen, Karlskrona, kl 12.10 den 30 mars samt på Armémuseums gård med fritt inträde den 20 juni kl 18.00.