Många jobb efter GMU

– Det finns ju hur mycket som helst att jobba med när man är klar med GMU, säger Philip Jonasson. Just nu gör han och drygt 60 kamrater sin grundläggande militära utbildning (GMU) på Luftstridsskolan.

Rekryterna har kommit tre veckor in i sin GMU. Den här veckan övar de olika stridsmoment, bland annat stridsparsskjutning. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Dennis Wäppling laddar om.
Dennis Wäppling laddar om. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Philip Jonasson och Johannes Falk ser fram emot att fortsätta i Försvarsmakten.
Philip Jonasson och Johannes Falk ser fram emot att fortsätta i Försvarsmakten. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Albin Torsson är färdig meteorolog och ska gå specialistofficersutbildning för att bli försvarsmeteorolog.
Albin Torsson är färdig meteorolog och ska gå specialistofficersutbildning för att bli försvarsmeteorolog. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Dennis Wäppling laddar om. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Philip Jonasson och Johannes Falk ser fram emot att fortsätta i Försvarsmakten. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Albin Torsson är färdig meteorolog och ska gå specialistofficersutbildning för att bli försvarsmeteorolog. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

Skotten ekar i den skogsglänta som utgör skjutbanan. Två och två går rekryterna fram till var sitt värn. Idag övar de på att bekämpa fiktiva fiender som de själva får syn på innan fienderna ser dem. Fienderna består för dagen av fjärrstyrda måltavlor som kan resa sig eller lägga sig allt eftersom.

Efteråt görs en kort utvärdering.
– Det gick ganska bra tycker jag, säger Dennis Wäppling. Men vi har lite att tänka på till nästa gång.

Dennis gör GMU med målsättningen att bli anställd som R3-soldat. R3 står för räddning, röjning och reparation. Man arbetar på militära flygplatser där man ska kunna släcka bränder i havererade flygplan, oskadliggöra ammunition så att den inte exploderar och rädda personal ombord.

Under tre månader, med start i januari, ska de cirka 60 rekryterna få de grundläggande kunskaper som en soldat behöver. Utbildningen är uppdelad i olika utbildningsmoment. Den första veckan handlade om att få koll på läget, hämta sin utrustning på förrådet, lära sig vilka delar som ingår i uniformen, börja med exercis, att gå i takt och börja öva med sitt vapen.

Senare delar i utbildningen handlar om stridsutbildning, närstrid utan vapen, försvara objekt, skyddsvaktsutbildning och att lösa uppgifter under krävande förhållanden.

– Den här veckan övar vi i stridspar, berättar Johannes Falk. Vi tränar på att kommunicera med vår stridsparskamrat. Det gäller att tajma omladdningen så att en av oss hela tiden skjuter mot fienden.

Efter 90 dagar blir man antingen anställd soldat eller fortsätter med kompletterande militär utbildning för att sedan gå specialistofficersutbildning eller officersprogrammet.

– Jag blev intresserad av Försvarsmakten när min kompis gjorde GMU, säger Philip Jonasson. Jag hade precis tagit studenten och var trött på det jobb jag hade då. Nu känns det som om jag vill fortsätta inom försvaret, kanske som flygtekniker eller gärna som hundförare. Det finns ju hur många yrken som helst att välja på, avslutar han.