"Kockis, vad blir det för mat?"

Återställningen efter lunchen har just avslutats ombord på fartyget HMS Trossö. Idag har det serverats vildsvinsstek med rotfruktsgratäng och en rosmarinsky till cirka 60 hungriga sjömän. När byssan, som köket ombord på fartyg heter, är återställd och ren så påbörjas tillverkningen av middag.

"När man ligger till kaj är allt enkelt. Utmaningarna kommer när man är ute till sjöss och alla färskvaraor börjar sina. Ibland verkar besättningen tro att vi har en hage med djur och ett grönsaksland nere i kölen" säger Emil Fredriksson. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Besättningen ombord har höga krav. Dessa krav uppfyller kockarna ombord på HMS Trossö på alla nivåer.
Besättningen ombord har höga krav. Dessa krav uppfyller kockarna ombord på HMS Trossö på alla nivåer. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Till dagens lunch kom cirka 60 hungriga sjömän. När fartyget kastar loss och går ut till sjöss kan det vara 77 personer att laga mat till.
Till dagens lunch kom cirka 60 hungriga sjömän. När fartyget kastar loss och går ut till sjöss kan det vara 77 personer att laga mat till. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Förberedelser inför middagen ombord. På menyn står det Spaghetti Carbonara. Ordet halvfabrikat existerar inte ombord på HMS Trossö.
Förberedelser inför middagen ombord. På menyn står det Spaghetti Carbonara. Ordet halvfabrikat existerar inte ombord på HMS Trossö. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Besättningen ombord har höga krav. Dessa krav uppfyller kockarna ombord på HMS Trossö på alla nivåer. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Till dagens lunch kom cirka 60 hungriga sjömän. När fartyget kastar loss och går ut till sjöss kan det vara 77 personer att laga mat till. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Förberedelser inför middagen ombord. På menyn står det Spaghetti Carbonara. Ordet halvfabrikat existerar inte ombord på HMS Trossö. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten

– Det är viktigt med hygien ombord, det är svårt att mörka om någon blir sjuk säger Emil Fredriksson. Han jobbar som förstekock ombord på HMS Trossö vilket innebär att han förutom matlagningen även skriver matsedlar och beställer råvaror.

– Kamratskapen är unik, besättningen är som din andra familj och sen att få göra det som man gillar mest, att laga mat, är ju inte heller helt fel.

HMS Trossö ligger vid kajen på Berga. Ombord jobbar normalt fem stycken kockar heltid men just nu så är en av dessa platser vakant.

Det är inte bara matlagning som ingår i kockarnas vardag. Sjukvård, rökdykning och mycket annat gör att tiden har svårt att räcka till under en dag

– Om man tror att man bara ska laga mat när man jobbar som kock i flottan så tror man fel. Och det är det som är tjusningen och en bidragande faktor till att man inte har tröttnat på jobbet, säger Emil Andersson.

– Det är mycket frihet under ansvar, säger Therese Pettersson som också jobbar som kock ombord.

– Jobbet innebär att man är borta mycket som renderar i mycket ledighet vilket passar mig just nu, fortsätter Therese.

Arbetet med middagen löper på. Man kan minst sagt säga att man blir hungrig trots att man ätit lunch för endast några timmar sen. Att vara kock i flottan innebär mycket jobb. Du kommer att ha en viktig roll ombord som är mycket uppskattad.

– När vi kastar loss och är ute till sjöss i ett antal veckor så dröjer det inte länge förrän besättningen hänger i dörren intill byssan och ställer den frågan som du vet kommer att få besvara tusen gånger till, ”kockis, vad blir det för mat?” säger Emil Andersson.