Sista rycket inför första inrycket

Förberedelserna inför måndagens GMU-inryck är i slutskedet. Detaljer kontrolleras, påsar packas och vid datorn sitter en ”truppare* ut i fingerspetsarna”.– Jag älskar det här. Jag ser troligen mer fram emot inrycket än vad soldaterna gör, säger Håkan Jönsson, plutonchef för GMU på Livgardet.

Löjtnant Johan Fogelström packar påsar med bland annat skokräm, kniv, första förband, papper och penna; några av de saker som varje soldat måste ha. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Kapten Håkan Jönsson ser fram emot att ta emot rekryter för Livgardesgruppens första GMU.
Kapten Håkan Jönsson ser fram emot att ta emot rekryter för Livgardesgruppens första GMU. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Kapten Håkan Jönsson ser fram emot att ta emot rekryter för Livgardesgruppens första GMU. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Han har varit med ett tag, Håkan Jönsson. Han har en bred erfarenhet, ett stort intresse för ledarskap och ett klappande hjärta för pansarbandvagn och strid i bebyggelse. Men de åren och erfarenheter av 15 inryck är inget han helt och hållet kan förlita sig på, såhär dagarna innan inryck.
– Min erfarenhet i sig gör att det blir bra. Jag vet vad som behövs, kan förutse vilka friktioner som kan uppstå och planera därefter. Exempelvis vad jag måste boka för skjutbanor för olika saker och när, säger han.
– Men ett inryck är alltid ett inryck. Jag är fortfarande nervös tio sekunder innan jag ska ta emot soldaterna första gången och innan jag ser hur de reagerar på min röst.

Det som skiljer sig mest från värnplikten och Grundläggande Militär utbildning, GMU, är detaljstyrningen av utbildningen. Varje lektion är tidsbestämd och ska komma i en viss ordning.
– På så sätt är det också lite nervigt för mig. Har jag fått med allt, tolkat målen rätt? Vi har fått göra all beställning och planering själv och eftersom vi är de första som genomför GMU i Kungsängen så det finns ingen att fråga, säger Håkan Jönsson.
GMU erbjuder också en annan kategori av soldater.
– Tjejer har jag haft mycket av tidigare så det är ingen skillnad. Men nu är alla frivilliga i större utsträckning och även äldre. En av soldaterna är ett år yngre än vad jag är. Just den dynamiken ska bli intressant.

Utbildning som leder till jobb

Totalt är de fem befäl på 45 soldater. Utbildningen genomförs av Livgardesgruppen eftersom rekryterna är preliminärt uttagna till hemvärnet. Utbildningen är densamma var den än genomförs och alla som fått godkänt kan söka Vidareutbildningar eller anställning i Försvarsmakten; antingen som hel- eller visstidsanställd, så kallade GSS/K och GSS/T, eller skriva på avtal med Hemvärnet och den nationella skyddsstyrkan. Sett till antalet människor, utgör hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna den största delen i insatsförsvaret.

GMU:n är tre månader och även om mycket är serverat så krävs också egenstudier. Teori varvas med praktik och utmaningar.
– I dagens adrenalinsökande samhälle så är GMU:n ett litet äventyr. Och, om man tillåter sig själv, så växer man som människa, säger Håkan Jönsson.
Han menar att individen har ett val: antingen att följa med i en soldatjargong eller att faktiskt nyttja tiden rätt, slappna av och reflektera över sig själv.
– Vi har en särskild strimma i utbildningen som ger extra utrymme för det, där vi reflekterar över vad yrket ytterst kräver av personen, att de kan behöva öppna eld mot en annan människa, säger han.

Stereotyper

Dessa ”mjuka” delar möter de ”hårda”. Håkan Jönsson tror att många rekryter är lite spända inför inrycket och kommenterar den stereotypa bilden av stränga och elaka befäl på ett lika stereotypt sätt.
– Vi är precis så tydliga som vi behöver vara vid varje givet tillfälle, säger Håkan Jönsson.
 Det låter precis så fyrkantigt som man kan tro…
– Ja, men så är det. Det är också en av de förväntningar som de flesta har när de kommer till Försvarsmakten och det måste man som ledare förhålla sig till.
Några andra tips inför inrycket?
– Lyssna på instruktioner och ta det lugnt. Det är här och nu som gäller, inte vad som händer om tre månader. Det mesta ordnar sig – jag kan lova att alla har en säng att sova i, alla har mat och kläder när dagen är slut.

*Truppare är ett begrepp för truppförande befäl.