Nya rekryter ryckte in på elva platser

Cirka 690 personer på elva olika orter inledde i dag, måndag, sin militära grundutbildning. I tre månader ska rekryterna gå igenom allt från utbildning i vapentjänst till patrullutbildningar. Många av rekryterna har redan sin väg utstakad. Några ska till hemvärnet, andra ska bli specialistofficerare och några ska söka till officersutbildningen.

Halmstad:
Halmstad: "Jag ser det här som en utmaning. Ett sätt att skaffa nya erfarenheter, ny kunskap och träffa nya människor", säger tjugoåriga Lisa Andersson från Enköping
Halmstad: "Jag ser det här som en utmaning. Ett sätt att skaffa nya erfarenheter, ny kunskap och träffa nya människor", säger tjugoåriga Lisa Andersson från Enköping Foto: Idalinn Aderlind/Försvarsmakten
Göteborg: Pontus Allert, 21 år från Varberg, hoppas att det skall bli roligt att göra GMU och ser fram emot utbildningen.
Göteborg: Pontus Allert, 21 år från Varberg, hoppas att det skall bli roligt att göra GMU och ser fram emot utbildningen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Halmstad: "Jag ser det här som en utmaning. Ett sätt att skaffa nya erfarenheter, ny kunskap och träffa nya människor", säger tjugoåriga Lisa Andersson från Enköping Foto: Idalinn Aderlind/Försvarsmakten
Göteborg: Pontus Allert, 21 år från Varberg, hoppas att det skall bli roligt att göra GMU och ser fram emot utbildningen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Återigen anlände busslass efter busslass med blivande GMU-soldater till Trolle gymnastiksal i Karlskrona. Den enda skillnaden från tidigare var att det var personal från Sjöstridsskolan istället för Marinbasen som tog emot de nyanlända den här gången.

Två av de förhoppningsfulla var Björn Didrichsen (22) och Lovisa Ekstrand (19). Trots olika bakgrund hade de en sak gemensam och det var den betydelse vänner och omgivning har spelat för beslutet att söka sig till marinen och Försvarsmakten:
– Jag har erfarenhet från Sjövärnskåren så det kändes naturligt, framförallt som jag har vänner som rekommenderade den här utbildningen, säger Lovisa.

Björn har hunnit med att jobba som elektriker några år, men efter rekommendationer från vänner och besök på ”mil.se” beslutade han sig för att hoppa på.
– Jag vill gärna fortsätta efter GMU och gärna med något ”elektriker liknande”.

Av de 158 föranmälda till utbildningen i Karlskrona hade 155 anlänt vid tvåtiden på eftermiddagen och två av de resterande hade meddelat att de kommer först imorgon.

Tidig morgon

I Skövde, startade den tre månader långa utbildning för direkt placering i Hemvärnet, de nationella skyddsstyrkorna. Tidigt på måndagsmorgonen hade några rekryter redan börjat bekanta sig med logement, utrustning och varandra.
– Om jag får chansen att skriva på efter utbildningen så kommer jag helt klart att ta den. Hemvärnet har en viktig uppgift men jag tror att antalet övningar måste utökas, säger Björn Löfgren, en av de nyinryckta rekryterna i Skövde.

60 nya rekryter stod i kö på Luftsstridsskolan i Uppsala.
– Det var lite av ett bananskal jag halkade på som gjorde att jag är här, berättar Tommy Forsberg från Umeå.  Jag har gått flyggymnasiet i Arvidsjaur och sökte till en civil flygledarutbildning. Då fick jag tips om Försvarsmakten och GMU.

Spänt sällskap

I Göteborg var det ytterligare 27 nyfikna ungdomar som ansökt, och blivit godtagna, för att göra GMU på Försvarsmedicincentrum på Göteborgs garnison. Det var ett spänt sällskap av killar och  tjejer som kom till förrådet för att få ut sina uniformer och andra saker de behöver bland annat handdukar.

Pontus Allert, 21 år i år från Varberg, berättade att han funderat på att göra soldatutbildning sedan gymnasiet.
– Det var ungefär ett halvår sedan jag sökte. En kompis till mig gjorde GMU i Halmstad och berättade hur han tyckte det var.  Jag tyckte det verkade intressant.
På frågan om vad han har för förväntningar svarar han;
– Jag tror att jag får lära mig disciplin och struktur i vardagen och så hoppas jag att det skall bli roligt.

Blivande specialistofficerare

Samtliga 56 rekryter i Halmstad hade siktet inställt på en framtida karriär inom Försvarsmakten och vill utbilda sig till specialistofficerare.

– Jag ser det här som en utmaning, säger tjugoåriga Lisa Andersson från Enköping, som inte kände sig det minsta nervös inför dagens inryck.
– För min del kommer det här att bli lärorikt, för rekryternas del kommer det att bli en helt ny verklighet, konstaterade Robin Alex som för första gången är instruktör för GMU-rekryter vid Livkompaniet.


Med lite positivt pirr i magen anlände Linnéa Johansson och Annelie Brask till Boden för att bli två av 60 stycken ungdomar som under måndagen startade sin GMU, vid pansarbataljonen i Boden.
– Vi har lärt känna varandra för ett par timmar sedan i vårt gemensamma logement samtidigt som vi nyligen hämtat vår personliga utrustning på förrådet, säger de.

I Boden genomför rekryterna först en tre månaders GMU för att direkt starta upp en ytterligare tre månaders kompletterande militär utbildning, KMU. De speciella med just den har GMU-omgången är att de utbildas för att bli officer, specialist- eller reservofficer.