Ett kul och lärorikt höstlov

Personlig utveckling genom gemenskap, ledarskap och utmaningar var målet när arton elever från Bellevuegymnasiet i Malmö kom till Halmstad under höstlovet för att prova på soldatliv. – En spännande förmån för våra ungdomar som jag tror kommer ge positiva effekter när de kommer tillbaka till skolan, sa skolans rektor Annette Lawesson.

Besvikelsen när planet inte fick lyfta för dimma, gick över fort för Bellevue-eleverna. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Iljas Ali tyckte att han fått lära sig mycket nyttigt på kursen.
Iljas Ali tyckte att han fått lära sig mycket nyttigt på kursen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Unni Lundgren från ungdomskurs luftvärn vill se fler tjejer i försvaret.
Unni Lundgren från ungdomskurs luftvärn vill se fler tjejer i försvaret. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Iljas Ali tyckte att han fått lära sig mycket nyttigt på kursen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Unni Lundgren från ungdomskurs luftvärn vill se fler tjejer i försvaret. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Kursen är ett pilotprojekt mellan Flygvapenfrivilliga och Bellevuegymnasiet i Malmö, en skola där elever som ofta helt saknar betyg från tidigare, erbjuds ett individuellt alternativ. Målet med kursen i Halmstad är att ungdomarna ska få en personlig utveckling och i gengäld får Försvarsmakten kontakt med en grupp som annars sällan kommer i kontakt med försvaret. Flera visade efter kursen intresse att gå med i Flygvapenfrivilliga.

Redan under kursens andra dag bar det av ut i skogen för storstadsungdomarna. De fick åka ut till Nyårsåsens övningsfält utanför Halmstad för att slå upp tält, laga mat, sätta igång kaminen och turas om att stå eldposter under hela natten.
– Mitt pass började klockan tre i natt, förklarade Iljas Ali, men jag skötte den uppgiften bra.

Det var mycket nytt för ungdomarna, till exempel att bära uniform. Iljas Ali upptäckte snabbt en sak som officerare är särskilt petiga med: kepsen.
– Den ska av i samma sekund som man går inomhus, och på i samma sekund som man går ut. Jag glömde det en gång och då kom en vakt och sa till mig med en gång, berättar han.

Veckans förväntade höjdpunkt blev tyvärr inställd. Eleverna skulle fått en flygtur i det lilla propellerflygplanet SK 50, men dimma gjorde att den aktiviteten fick skjutas på framtiden.
– Men jag lovar att alla ska få flyga, försäkrade kurschef Thomas Nylin, men inte idag.

Efter att den värsta besvikelsen lagt sig uppskattade eleverna trots allt att få en närmare titt på flygplanet.
– Vi har fått lära oss många nya och spännande saker, säger Iljas Ali, saker som jag kommer ha nytta av i framtiden.
– Vi har alla dragit lärdomar, säger kurschef Thomas Nylin. Nu ska vi utvärdera och följa upp hur vi ska jobba vidare för att göra nästa kurs ännu bättre!

Ungdomskurs luftvärn

Under veckan har det för första gången också genomförts en ungdomskurs luftvärn där 19 deltagare, i Försvarsutbildarnas regi, fått en inblick i garnisonens verksamhet i allmänhet och luftvärnets i synnerhet.
– Jag siktar på att gå den grundläggande militär utbildningen (GMU) nästa höst, förklarar Unni Lundgren från Härnösand. Jag fick reda på den här kursen via en kompis och tyckte det lät kul och spännande, fortsatte Unni som är enda tjej på kursen.
– Killarna är jättesnälla, men det hade varit kul om fler tjejer varit med, säger hon och uppmanar fler att söka. De missar mycket och vi tjejer klarar också av det här!

Under kursen har deltagarna bland annat fått en grundlig genomgång av luftvärnets alla robotsystem och sensorer, fått prova på att skjuta robot 70 i simulatoranläggningen, och en historisk beskrivning från både museer och mäss. De har även fått titta närmare på stridsvagnar och Gripen-plan på Försvarsmaktens tekniska skola där de också fick provflyga simulatorn för SK 60-flygplanet.