Fler röjdykare behövs

Det är mörkt, det är kallt, framför dig ligger en metallklump. Efter några sekunder har du redan klart för dig vad metallklumpen är för någonting, det är en mina och din uppgift är att oskadliggöra den. Detta är en verklighet för dykarna inom röjdykardivisionen.

Röjdykarna jobbar upp till 57 meter under ytan. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Sista förberedelsen innan dyk.
Sista förberedelsen innan dyk. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Erik Petersson genomförde sin kompletterande  prövning för sju år sen.
Erik Petersson genomförde sin kompletterande prövning för sju år sen. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Sista förberedelsen innan dyk. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Erik Petersson genomförde sin kompletterande prövning för sju år sen. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten

Försvarsmakten genomför just nu rekrytering av dykare till röjdykardivisionen, en del av Fjärde sjöstridsflottiljen.

För att inte den som söker, eller Försvarsmakten, ska kasta bort tid så genomförs extra tester för de som vill bli röjdykare. Testerna, eller kompletterande prövning som Försvarsmakten valt att kalla det, omfattas av; fysisk förmåga, vattenvana, uthållighet, personlig intervju och medicinska tester.

Efter antagning och godkänd GMU, grundläggande militär utbildning, startar vägen för att bli röjdykare.
Sergeant Erik Petersson jobbar som röjdykare. Han genomförde förmönstringen för sju år sedan.
– Jag hade stor vattenvana och var vid toppform rent fysiskt när jag kom till förmönstringen. Det hade jag mycket nytta av under testerna, men den psykiska pressen är svår att förbereda sig för.

– Vi var femton stycken som på given signal hoppade i bassängen för att efter några få minuter bara vara fem kvar. Kraven är hårda men är du väl förberedd finns det inget att oroa sig för säger Erik när han berättar om det första fyspasset i vattnet.

Erik ångrar inte att han genomförde testerna och fortsatte jobba som röjdykare.
– Det här yrket måste vara unikt. Nästan ingen dag är den andra lik, ena dagen är du på 57 meters djup och söker efter minor för att nästa dag befinna dig i en lektionssal och utbilda nya dykare.

Det krävs inte att de sökande är elitsimmare eller har en VM-medalj hängandes på väggen, men för att klara testerna måste man vara vältränad och ha motivationen att lyckas. Eriks tips till alla som vill söka testerna till röjdykarna är att; aldrig ge upp, var i toppform och vara beredd på ett minne för livet.

Mellan 8:e augusti till 11:e september kan du söka utbildningen som startar under första delen av 2012. Läs mer under fliken ”Jobba här”. Har du ytterligare frågor eller funderingar, skriv till: blirojdykare@mil.se