Rekryterna har koll på läget

Fysprover, exercis, städning, utkvittering av utrustning, skjutövningar och fältdygn. De första delarna av den grundläggande militära utbildningen, GMU, är snart över och det har varit en omtumlande tid för de nya rekryterna hos Försvarsmakten i Skövde.

De första GMU-rekryterna i Skövde fullt utrustade. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Rasmus Öhman tycker att han har lärt sig mycket under den första tiden som rekryt.
Rasmus Öhman tycker att han har lärt sig mycket under den första tiden som rekryt. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Rekryten Viktor Engstrand testar sin fysiska förmåga under GMU.
Rekryten Viktor Engstrand testar sin fysiska förmåga under GMU. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Rasmus Öhman tycker att han har lärt sig mycket under den första tiden som rekryt. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Rekryten Viktor Engstrand testar sin fysiska förmåga under GMU. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Stressigt och lärorikt

– Det har varit långa arbetsdagar och inte så mycket sömn. Stressigt men samtidigt bra upplagt, så kan man sammanfatta det med, säger Rasmus Öhman, 21 år, från Luleå.

– Vi har fått mycket information att ta in nu i början så man har varit både fysiskt och psykiskt trött på kvällarna. Samtidigt så har det varit mycket lärorikt och jag har redan fått flera nya kompisar, fyller Viktor Engstrand, 19 år från Borlänge, på.

Den första delen av den grundläggande militära utbildningen kallas för ”Koll på läget!”. Den är inriktad på att rekryterna får all information och alla förutsättningar de behöver inför fortsättningen. I det ingår att gå igenom rekryternas fysiska status med hjälp av bland annat både styrke- och uthållighetsprov, för att förhindra framtida skador.

Rasmus hade förberett sig för utbildningen genom att löpträna och styrketräna innan och var bra förberedd för den fysiska delen av GMU. Viktor hade även han förberett sig men säger ändå:
– Det har varit lite hårdare och stressigare än jag hade förväntat mig men jag kommer definitivt gå färdigt utbildningen. Det enda som skulle kunna få mig att hoppa av är om jag skadade mig rejält och inte skulle klara av att gå färdigt.

Blickar framåt

Som ett stöd till rekryterna väntar nu individuella samtal med yrkesvägledaren, Kjell-Arne Brink. Genom samtalen påbörjas kartläggningen av deras kapacitet och intresse för fortsatt engagemang inom Försvarsmakten. Viktor har redan siktet inställt på att fortsätta sin karriär inom Försvarsmakten efter avslutad utbildning.

– Jag har helt klart tänkt mig att ta anställning. Förmodligen som skyttesoldat eller något mer specialiserat, säger han.

Även Rasmus har tänkt sig att stanna inom Försvarsmakten och han tycker att den första tiden har gett honom en bra grund att stå på inför den fortsatta utbildningen.

– Vi har gått igenom allt möjligt redan nu; från exercis till vapenvård till hur man beter sig när man ligger i fält. Vi har också fått veta ungefär vad resten av utbildningen kommer att bestå av och just nu tror jag att den enda anledningen till att jag inte skulle slutföra utbildningen skulle vara om den fysiska och psykiska påfrestningen ökade extremt mycket, säger Rasmus.

När rekryterna nu har fått koll på läget så står de inför huvuddelen av stridsutbildningen. I den delen kommer de bland annat att få lära sig att försvara terräng och verksamhet, att lära sig agera som en del av en patrull samt få grundläggande sjukvårdsutbildning. Både Viktor och Rasmus ser fram emot resten av utbildningen och tycker inte att de har haft något problem med att ställa om från sina civila liv till ett militärt:

– Vi har hela tiden fått väldigt grundliga förklaringar till de saker vi blivit beordrade att göra, kommenterar Rasmus.

– Våra befäl är riktigt bra pedagoger och förklarar alltid den långsiktiga nyttan med alla moment vi genomgår, avslutar Viktor