Framåt – steg för steg

Det är nu fyra veckor sedan 650 ungdomar påbörjade sin grundläggande militära utbildning, GMU, runt om i Sverige. 26 av dem kom till Boden för att rycka in på Livkompaniet vid I 19.– Jag sökte GMU för att jag vill ha en utmaning, kamratskap och en bra ledarskapsutbildning, säger Philip Narsgren från Göteborg.

Philip Narsgren från Göteborg är en av de 26 rekryterna som ryckte in och genomför den grundläggande militära utbildningen, GMU, med målsättning att bli officer. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mellan övningsmomenten: Stridspar i grupp, fick de springa för att hålla värmen.
Mellan övningsmomenten: Stridspar i grupp, fick de springa för att hålla värmen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Andreas Landerstedt, officer från A 9.
Andreas Landerstedt, officer från A 9. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mellan övningsmomenten: Stridspar i grupp, fick de springa för att hålla värmen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Andreas Landerstedt, officer från A 9. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Philip Narsgren och hans grupp genomför just nu utbildning i stridsteknik, närmare bestämt stridspar i grupp. Gruppen befinner sig i övningsterrängen alldeles utanför kasernområdet och utbildas av fänrik Andreas Landerstedt, från A 9.
– Varje dag tar vi ett steg framåt i utbildningen. Jag tycker våra rekryter är duktiga. Faktiskt är de det mest motiverade soldater som jag någonsin utbildat. Det tar åt sig om någonting är fel och gör det bättre nästa gång vi övar. Det märks verkligen att de vill, säger han.

Målet är officer

Rekryterna kom till Livkompaniet med målsättningen att bli officerare. Efter de tre första månaderna med GMU så startar rekryterna upp en kompletterande militär utbildning, KMU. Under förutsättning att utbildningarna genomförs med godkänt resultat kan den enskilde se fram mot fortsatt utbildning och anställning som officer. En del kommer då att välja officersprogrammet vilket gör att det läser en treårig högskoleutbildning. Andra väljer specialistofficersutbildningen under tre terminer och den leder till arbete som specialistofficer inom ett visst område.
– Jag ska bli specialistofficer inom flygteknik, säger Philip Narsgren

Kallt väder

Under större delen av tiden i Boden har temperaturen hållit sig kring 20 minusgrader och under.
– Efterhand har rekryterna fått utbildning i kallt väder vilket har varit bra. Under vår fältvecka höll sig temperaturen mellan 20 och 35 grader kallt och då fick de verkligen använda sin nyvunna kunskap. Det fick lära sig vikten att ta hand om sig själv och andra i den stränga kylan, säger Andreas Landerstedt.