Inryckning från norr till söder

– Eftersom alla har valt det här själva och verkligen vill vara här så tror jag att det kommer bli en riktigt bra utbildning, säger Mårten Jansson, 19 år från Karlstad, en av alla drygt 650 rekryter som under måndagen påbörjade sin grundläggande militära utbildning.Mårten ryckte in i Skövde och på ytterligare åtta platser runt om i Sverige startade första grundläggande militära utbildningen enligt det nya frivilliga systemet.

Henrik Preiholt går igenom sina persedlar i logementet på Marinbasen i Karlskrona.
Henrik Preiholt går igenom sina persedlar i logementet på Marinbasen i Karlskrona.
Henrik Preiholt går igenom sina persedlar i logementet på Marinbasen i Karlskrona. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Kerstin Jonzon ryckte in i Boden för att bli specialistofficer.
Kerstin Jonzon ryckte in i Boden för att bli specialistofficer. Foto: Mats Carlsson/I 19/Försvarsmakten
John Svanfeldt och Elin Andersson Redmo ryckte in redan för en vecka sen på P 7.
John Svanfeldt och Elin Andersson Redmo ryckte in redan för en vecka sen på P 7. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Henrik Preiholt går igenom sina persedlar i logementet på Marinbasen i Karlskrona. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Kerstin Jonzon ryckte in i Boden för att bli specialistofficer. Foto: Mats Carlsson/I 19/Försvarsmakten
John Svanfeldt och Elin Andersson Redmo ryckte in redan för en vecka sen på P 7. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten

Kerstin Jonzon från Uppsala hämtade ut sina uniformspersedlar i Boden för att ta ett första steg mot att bli specialistofficer.
– Det känns faktiskt lite som första dagen i skolan, säger Kerstin. Jag ville kombinera min civila utbildning med något praktiskt. Jag har gått en motsvarande 3-årig universitetsutbildning i mänskliga rättigheter och internationell juridik. Jag siktar nu på att bli specialistofficer och så klart är mitt mål att senare kunna åka ut på något internationellt uppdrag där jag praktiskt kan få tillämpa det jag lärt mig.

Dalregementsgruppen i Falun och Södra skånska regementet, P7 i Revingehed, smygstartade med inryckning för två respektive en vecka sedan.
– Jag ska testa om det är det här jag vill göra. Det som lockar är utelivet och gemenskapen. Jag inbillar mig att man blir väldigt tight med alla här, säger John Svanfeldt i kön till förrådet på Södra skånska regementet.

Flest inryckande på Marinbasen

Henrik Preiholt hade rest från Eskilstuna till Karlskrona, liksom många andra. Marinbasen i Karlskrona tar emot flesta antal rekryter denna omgång, 180 stycken.
– Det känns bra att det är frivilligt och jag tror att det kommer att vara mer intensivt eftersom det är mycket som ska hinnas med på tre månader, säger Henrik när han kvitterat ut sin utrustning.

Även på Luftvärnsregementet i Halmstad var det förväntan och spänning i luften när de nyanlända rekryterna snabbt fördelades på logement, och sedan slussades vidare för att hämta sin utrustning.
– Det ska bli spännande att prova uniformen, säger Annika Åström.
Hon är övertygad om att boendet på logement kommer att fungera och ser särskilt fram emot den fysiska träningen som väntar.
– Jag vill utmana mig själv och jag tror att jag kommer att få stor nytta av den ledarskapsutbildningen får. Jag är intresserad av ledning och logistik.

Alf Andersson som ryckte in vid Livregementets husarer, K 3 i Karlsborg, förväntade sig en tuff utbildning med både fysiska och psykiska utmaningar och har försökt förbereda sig för det.
– Jag har styrketränat och tränat löpning, säger Alf. Men, jag har inte marschtränat och risken finns väl att jag får ångra det nu.

Kim Svensson ryckte in på Ledningsregementet (LedR) i Enköping.
– Jag ville göra något annorlunda, något jag inte kunde genomföra någon annanstans, säger han.
Som förberedelse inför inryck har han använt sig av Försvarsmaktens träningshandbok, lyft vikter och sprungit.
Det har även Sean Rick gjort. Han tillbringade en hel del tid i löparspåret innan inryck. Något som kommer att behövas då han förväntar sig krävande och tuffa utmaningar vid LedR

Förberedelser inför inryckning

Förbanden har förberett sig intensivt de senaste veckorna för att kunna ta emot de nya rekryterna. Vid Göta ingenjörregemente i Eksjö har de ansvariga befälen utbildats i bland annat stridskjutning och taktiskt omhändertagande av stridsskada. Enligt Ola Hansson, kompanichef och ansvarig för kommande GMU-soldater, är det självklart att träna upp befälens egen förmåga och att samordna utbildningen så den blir likartad.

Utbildningen som de 650 rekryterna ska gå är tre månader lång. Det är en ny, standardiserad utbildning som har samma mål och krav var i Sverige man än gör den.
– Det finns en fastställd veckoplan med slutmålsättningar med varje projekt. Hur vi gör det är upp till oss, säger Mattias Johnsson på Södra Skånska regementet som är chef över den inryckande plutonen.

Blivande stridspiloten Niklas Olsson från Norrtälje har genomgått en rad specialtester innan inryckningen. För honom blir de kommande månaderna i Boden en start på en rad utbildningar.
– Jag har haft siktet inställt på den här sen jag skulle göra lumpen, men när jag skulle rycka in blev det tyvärr inställt. Nu känns det riktigt spännande att komma igång med utbildningen, säger Niklas.