Thailändska tekniker redo för Gripen

Under året har 40 thailändska flygtekniker utbildats och nu tagit examen på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS). Mötet mellan Sverige och Thailand har varit spännande, roligt och ibland utmanande.- Att leva i det svenska klimatet har varit speciellt, säger Danaisak Boonkvong, som kom till Sverige och påbörjade sin utbildning i augusti.

Teori har varvats med praktik under utbildningen på FMTS. Foto: Pedro Fortea Försvarsmakten
Thinagon Choojoho gillar att felsöka på flygplanet och att lösa problem.
Thinagon Choojoho gillar att felsöka på flygplanet och att lösa problem. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
- Utbildningen har varit perfekt, säger Danaisak Boonkvong.
- Utbildningen har varit perfekt, säger Danaisak Boonkvong. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Examen avklarad och nu väntar en välbehövlig ledighet.
Examen avklarad och nu väntar en välbehövlig ledighet. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Thinagon Choojoho gillar att felsöka på flygplanet och att lösa problem. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
- Utbildningen har varit perfekt, säger Danaisak Boonkvong. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Examen avklarad och nu väntar en välbehövlig ledighet. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten

Danaisak Boonkvong och Thinagon Choojoho är mycket nöjda med utbildningen och det stöd de fått av kursledningen och sina svenska lärare och handledare.
- Utbildningen har varit perfekt, säger Danaisak. Det har inte varit några stora problem alls.
Den positiva upplevelsen är ömsesidig.
- Det har varit jättekul att jobba med den här utbildningen, säger kurschefen Tomas Pennerborn. Jag har fått en helt annan kontakt med thailändarna än vad jag normalt får med våra svenska studerande. Det har varit ett stort ansvar, men också en stor glädje att kunna stötta och hjälpa dem på olika sätt. De har ju befunnit sig så långt hemifrån.

Nya utmaningar

Flygsystemet JAS 39 Gripen, och det svenska sättet att jobba har inneburit en del nya utmaningar för thailändarna.
- Jag har jobbat med underhållet på F-5 som är ett gammalt flygplan byggt på analog teknik, säger Danaisak. För mig är det en ny erfarenhet att jobba med digital teknik.
Arbetssättet i Thailand bygger dessutom på att teknikerna är specialiserade inom olika tekniska grenar, till exempel kommunikation, motorer eller vapen. Den svenska modellen innebär att alla tekniker sköter det dagliga underhållet på hela flygplanet. Det har också varit en ny erfarenhet att lära med hjälp av simulator, något som de båda thailändarna har uppskattat.
- Jag gillar att lösa problem av olika slag, säger Thinagon. Att med hjälp av datorer lära sig att felsöka på flygplanet, och besluta hur problemet bäst kan lösas är roligt.

De thailändska flygteknikerna har klarat utbildningen bra, trots att undervisningsspråket är engelska, vilket ibland är en försvårande omständighet.
- Thailändarna läser och förstår bra när vi svenskar talar engelska, men de har svårare för att prata själva och föra en muntlig diskussion, säger Tomas Pennerborn. Trots detta visar de genom sina examinationer att de uppnår lika bra resultat som våra svenska studerande.

Minnen att ta med

Livet utanför FMTS har underlättats av goda kontakter med andra inflyttade thailändare i Halmstad, och affären Siams Livs med personal har betytt mycket, inte minst för mathållningen. Många saker har väckt en viss förundran, som snön till exempel, men det är en helt annan sak som också gjort ett minnesvärt intryck:
- Alla bilar stannar om jag vill gå över en gata i Sverige, säger Danaisak fascinerat.

Efter julledigheten kommer de 20 tekniker som varit i Sverige i ett helt år att återgå till sin hemmabas Wing 7 i Surat Thani. De kommer i början på nästa år att ta hand om de sex första Gripen-flygplanen som levereras till Thailand. Tio tekniker från omgång två kommer åter till Sverige efter nyår för att genomföra fem månaders praktik på flygflottiljen F 7 Såtenäs och resterande tio stannar i Thailand där de gör sin praktik.