Fokus på humanitära insatser

Logistikbataljonen i Nordic Battlegroup, NBG, deltar i slutövningen, Joint Action 10, vid Hagsultbasen i Småland.

Lastbilsföraren Andreas Forsberg bemannar kulsprutan under en hjälpkonvoj. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
Elisabeth Fransson vill göra en insats för fred och säkerhet.
Elisabeth Fransson vill göra en insats för fred och säkerhet. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
Varje logistikspecialist är också en tränad soldat redo för strid.
Varje logistikspecialist är också en tränad soldat redo för strid. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
Kristoffer Mårtensson ger inte upp förrän terrängbilen är fixad.
Kristoffer Mårtensson ger inte upp förrän terrängbilen är fixad. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
Elisabeth Fransson vill göra en insats för fred och säkerhet. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
Varje logistikspecialist är också en tränad soldat redo för strid. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
Kristoffer Mårtensson ger inte upp förrän terrängbilen är fixad. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten

Nu går övningen in i sin slutfas. Bataljonens huvuduppgift är att säkerställa stridsgruppens förmåga genom att leverera sjukvård, mat, ammunition, drivmedel, reparationer, vattenrening och mycket mer till enheterna längre fram i insatsområdet. Under övningens slutfas övas nu också stöd till hjälporganisationer och samverkan med det civila samhället i insatsområdet.

I övningen har bataljonen bland annat ställt en skyddad konvojtransport till förfogande för organisationen World Food Program. Leveransen av förnödenheter gick genom ett osäkert område och konvojen stötte på flera problem som var tvungna att lösas. Allt från hantering av hemmagjorda bomber och fientliga motståndsgrupper till regelrätta eldstrider övades under färdvägen.
– Det här är den största skillnaden mellan civila transportresurser och logistikbataljonens militära förmåga, säger Överstelöjtnant Niclas Wetterberg som är chef för bataljonen.
– Varje logistiksoldat är en specialist på sitt område, exempelvis mekaniker, kock eller sjukvårdare. Men han eller hon är också en tränad soldat som klarar att lösa stridsuppgifter för att säkerställa att exempelvis en hjälpsändning kommer fram till de behövande även i en farlig miljö, berättar Niclas Wetterberg.

Hjälpkonvojerna, och all annan verksamhet, leds av bataljonsstaben. I stabstältet arbetar 22-årige sergeanten Elisabeth Fransson.
– Jag sökte till NBG för att jag fick så bra kontakt med mina kamrater och befäl under värnplikten och ville jobba vidare med samma gäng, berättar Elisabeth Fransson.
– Just nu trivs jag jättebra och det känns viktigt att kunna göra en insats för att hjälpa människor i nöd. Men jag vill att Försvarsmakten visar att det finns en bra framtid för mig här, annars kommer jag att söka till polis, säger hon. 

För att kunna stöda humanitära insatser krävs att bataljonens egen materiel är i bra skick.  Därför har logistikbataljonen med sig egna verkstäder för reparation och service i insatsområdet. Mekanikern, menige 1:a klass, Kristoffer Mårtensson, jobbar hårt i mektältet.
– Här är det fullt upp, säger han, när han tittar fram under instrumentpanelen på ett terrängfordon som har ett fel i elsystemet.
– Under övningarna är det stressigt och jobbigt men det känns bra att få komma ut och göra det man är utbildad för tillsammans med sina kompisar, säger Kristoffer Mårtensson.

Kamratskapet är något som även bataljonchefen talar om.
– Att skapa förtroende och lojalitet för varandra är en förutsättning för att arbetet ska fungera smidigt och effektivt, säger Niclas Wetterberg.

I övningen är det nya händelser hela tiden. Den lokala borgmästaren dyker plötsligt upp och vill diskutera hur bataljonen kan hjälpa honom med de humanitära behoven i hans samhälle. Ännu ett led i träningen för att logistikbataljonen och Nordic Battlegroup ska kunna sättas in  som en resurs för fred och säkerhet nästan var som helst i världen.